Mama si copilul

De ce este sanatos pentru parinti sa doarma cu copiii

Publicat: 17 oct. 2018
7

Diferenta in ceea ce priveste modul in care sunt crescuti copiii in diferite familii si culturi este uimitoare. Uneori, un orgoliu mai mare chiar isi spune cuvantul, unii oameni crezand ca stilul lor de parenting este cel mai bun. Se pare ca exista o opinie despre aproape orice aspect cunoscut al parentingului. Un lucru cu care sunt de acord majoritatea parintilor este ca parentingul este dificil. O provocare des intalnita in primul an de parenting este formarea unui obicei sanatos de dormit pentru copii. Iata de ce este sanatos pentru parinti sa doarma cu copiii!

Diferentele din parenting in culturi diferite sunt destul de mari. Americanii, la fel ca multi alti occidentali, isi culca copiii in locuri separate – o camera diferita, un pat diferit – crezand ca dormitul cu un nou-nascut este prea riscant. O mare parte din filosofia occidentala in parenting provine din sfaturile profesionistilor. Academia Americana de Pediatrie, de exemplu, se opune cu fermitate convietuirii in timpul somnului, avertizandu-i pe parinti ca astfel de practici pot creste riscul de sufocare si potentialele cazaturi. Medicii sfatuiesc frecvent impotriva coabitarii, de multe ori citand motive similare. Multi se intreaba de ce ar face parintii astfel? Cand te uiti obiectiv la aceasta situatie, este dificil sa raspunzi la aceasta intrebare cu succes. Cele mai des intalnite preocupari se refera la riscurile percepute, in special riscul de vatamare corporala si riscul de dependenta.

In primul rand sa revenim la preocuparea multor parinti – riscul crescut de cadere sau de sufocare. Studiile au analizat dormitul cu copiii in Africa, America Latina, Asia si in restul lumii. Concluzia? Corelatia dintre dormitul cu copiii si mortalitatea infantila este minuscula in cel mai bun caz. Un exemplu este Japonia, in care somnul cu sugarii este o practica aproape universala. Japonia, la fel ca Statele Unite si alte natiuni dezvoltate, este o tara bogata si moderna. Aceasta are si cea mai mica rata a mortalitatii infantile in lume – 2 decese la 1.000 de nasteri. In Statele Unite este de 5,8 decese la mia de nou-nascuti.

O alta grija care vine din partea parintilor americani este cea conform careia dormitul impreuna cu copiii creste nivelul dependentei. Cu alte cuvinte, dormitul cu sugarul se va transforma in faptul ca sugarul nu va mai vrea sa paraseasca compania parintilor. Insa si aceasta idee a fost dezbatuta si combatuta. Concluzia la care ajung adesea persoanele care studiaza relatia dintre dependenta si dormit impreuna este ca actiunile si comportamentele afisate de parinti si observate de copii sunt mult mai importante decat alegerea de a dormi impreuna sau separat de copii. 

Care sunt beneficiile dormitului parintilor cu copiii?

– sincronizarea functiilor fiziologice intre copil si mama;
– stimularea dezvoltarii creierului, sistemului nervos central, sistemului imunitar si cardiovascular;
– imbunatatirea functiei cognitive si reactiilor care se auto-regleaza;
– cresterea ratei de dezvoltare fiziologica. 

Concluzia este ca beneficiile acestei practici depasesc cu mult riscurile. Daca dormitul cu copiii este practicat in conditii de siguranta, exista o multime de avantaje care pot aparea nu numai pentru copii, ci si pentru parinti. Desigur, siguranta este absolut necesara. Expertii recomanda cateva masuri pentru a te asigura ca ai parte de o experienta sigura si sanatoasa. Copiii trebuie sa se culce mereu pe spate. Copiii ar trebui sa doarma pe suprafete ferme. Nu ar trebui sa fumeze nimeni in camera in care dorm copiii. Capul bebelusilor nu ar trebui acoperit niciodata. De asemenea, nicio perna nu ar trebui sa fie la indemana copiilor. Si nu ar trebui asezate asternuturi suplimentare sub copii. sursa: eva.ro

Adauga un comentariu