Sanatate si frumusete

De ce fac unii oameni depresie. Dr. Aurel Romila, celebru psihiatru roman explica

Publicat: 07 oct. 2019

Depresia este una dintre cele mai des intalnite afectiuni psihice ale timpurilor noastre, iar un medic psihiatru ne spune si motivele pentru care este atat de raspandita. 
Citeste intreaga stire: Un medic psihiatru dezvaluie adevaratele motive ale depresiei: "Aspiram la prea mult"

Profesorul Aurel Romila, medic psihiatru si initiator al Sectiei de resocializare de la Spitalul „Alexandru Obregia” din Bucuresti, crede ca „mecanismul prin care intram in depresie este diferenta intre ceea ce aspiram si frustrare”. Ca aspiram la prea mult. Ca ne comparam continuu cu ceilalti si riscam sa ne simtim inferiori, potrivit Libertatea.

Cauzele depresiei

Dorinta de a evolua cat mai mult pe scara profesionala este o cauza a depresiei mai ales in randul adultilor. Suportam cu greu ca altii sa fie mai buni decat noi sau sa fie clasati pe o pozitie superioara dupa ce noi ne-am chinuit sa ajungem acolo. Perfectionismul se inscrie in aceeasi categorie.

De asemenea, ne dezechilibreaza faptul ca vrem multe, dar nu le putem realiza. Invida, crede Aurel Romila, este unul dintre motivele pentru care ajungem depresivi. Unul dintre remedii este somnul.

„Invidia. Nu mai vor Mamaia, nu mai vor Bulgaria, nu mai vor Grecia, vor zone exotice. Nu te mai saturi. Este tot o lacomie. Trebuie sa ai limite. Natura biologica a pus limite. Poti iubi cu masura. Cei care fac eforturi colosale, se epuizeaza si apoi vin la mine ca nu au placeri. Au de toate, nu mai au placere. Ce pot sa fac cu ei este sa-i fac sa inteleaga ca nu trebuie bea un ibric de cafea si sapte coniace noaptea. Principalul factor de terapie dintotdeauna si pentru toate este somnul” a explicat el. Toate tulburarile vin din excese. Credinta in Dumnezeu ii poate ajuta pe cei nefericiti sa se bucure de viata. „Este important sa ai o logica, sa stii ca intregul este totul si ca pe acest intreg il numim Dumnezeu. Important este ca esti o parte din intreg, si nu buricul pamantului. Avem doi factori, un numarator cognitiv si un numitor afectiv. Numitorul afectiv este mai mult inconstient si daca el inunda cognitivul, facem criza de panica, depresie, si daca ocupa de tot cognitivul, facem psihoza, devenim schizofreni, psihotici etc.”

Motivul pentru care ne confruntam cu un numar atat de mare de depresii este societatea in care traim. Poluarea noastra de zi cu zi. Stresul. Mancarea. „Vorbim de poluarea cu dioxid de carbon si de incalzirea planetei. O fi, dar hai sa vorbim de poluarea noastra. Noi ne poluam zilnic. Daca ai unul care este prost si face pe desteptul, si-ti cere imposibilul, si tu mori zi si noapte sa-i dai ceea ce ti-a cerut, si apoi zice ca nu ii mai trebuie, te-a poluat maxim. Avem copiii cu bolile lor, parintii cu bolile lor. Avem stres de care nu vom scapa niciodata. Suntem mai mult sau mai putin rezistenti la stres, dar nu scapam de el. Multi din America sunt anti Trump. Dar Trump apare in fiecare zi tonic, numai el vrea sa vorbeasca, zambeste. Pe taxiurile din Stockholm scrie mare „keep smilling”. Nu Taxi, ca la noi. Trebuie sa ne intarim socratic, sa ne cunoastem, si nu numai la modul comercial. Sa ne ferim de adaosuri alimentare si de „paraenergiile din sticla”. Azi, toata pustimea numai despre asta vorbeste. Mananca cu masura si sa nu crezi ca esti nemuritor!” spune profesorul Romila. „Imi doresc mult ca oamenii sa nu fuga de credinta. Credinta adevarata te ajuta foarte mult. Pot sa consider fericiti pe cei care pun credinta la baza” a adaugat acesta.



loading...

Adauga un comentariu
Anunturi bzi.ro Adauga anunt gratuit