Boli si tratamente

De ce femeile nu fac febra musculara atat de mult ca barbatii?

Publicat: 22 apr. 2017
7
Cand vine vorba de sport, femeile nu au multe avantaje in fata barbatilor. Totusi, conform unui nou studiu, intensitatea febrei musculare la femei este mai scazuta fata de cea a barbatilor.
Febra musculara este durerea si incordarea care incepe cu 6-12 ore dupa antrenament si ajunge la maxim dupa 24-36 dupa efectuarea exercitiilor. Apare in principal in urma a ceea ce se numesc „contractii excentrice”, atunci cand un muschi se indinde si se contracta in acelasi timp, precum in faza de coborare a unui exercitiu cu greutati pentru biceps, noteaza descopera.ro, care citeaza Curiosity.
Desi este o eroare comuna sa se creada ca febra musculara este cauzata de acidul lactic, stiinta moderna precizeaza ca durerea vine in urma inflamarilor si a altor reactii la microrupturi in tesutul muscular.
Aici se considera ca femeile au un avantaj, datorita abundentei de estrogen care impiedica aparitia unui numar mare de microrupturi, conform testelor efectuate pe siobolani.
Totusi, testele pe oameni au aratat altfel, intr-o anumita masura. Un studiu publicat in Journal of Applied Physiology precizeaza ca muschii barbatilor si ai femeilor sunt deteriorati in aceeasi masura, dar cei barbatilor erau mai inflamati. Desi este nevoie de mai multe studii pentru a cunoaste mai multe detalii, o asemenea directie de cercetare ar explica de ce femeile au un avantaj asupra barbatilor cand vine vorba de sporturi de anduranta precum maratoanele.
Adauga un comentariu