Magazin

De ce femeile pun mai multa grasime pe burta decat barbatii

Publicat: 08 sept. 2012

Femeile sunt mai predispuse la depunerea de tesut adipos pe abdomen, in comparatie cu barbatii, din cauza modului diferit in care are loc procesarea grasimilor in organism la cele doua sexe, sustine un studiu realizat de oamenii de stiinta de la Universitatea de Stat din Ohio, SUA, potrivit descopera.ro.

„Secretul” tine de o enzima produsa de organism atunci cand se consuma o dieta bogata in grasimi. Enzima are ca efect depunerea de tesut adipos in regiunea abdominala. Însa secretia enzimei este mai activa la femei decat la barbati, ceea ce explica de ce femeile sunt mai predispuse la ingrasare abdominala decat barbatii, atunci cand consuma cantitati mari de lipide.

Problema este ca grasimea adunata de femei in regiunea abdominala nu se depune doar subcutanat (sub piele), ci si in jurul organelor interne – asa-numita grasime viscerala, care, acumulata in cantitate mare, are un efect negativ asupra sanatatii, fiind asociata cu diabetul de tip 2, bolile cardiace si cancerul.

Analizele efectuate sugereaza ca hormonii estrogeni inhiba activitatea enzimei, ceea ce ar explica de ce dupa menopauza, cand nivelul hormonilor estrogeni scade, femeile tind sa acumuleze grasime in regiunea abdominala.

În procesul de constituire a grasimii viscerale este implicata vitamina A, pe care organismul o poate transforma in diferiti compusi, cu diverse roluri.

Unul dintre acesti compusi stimuleaza arderea grasimii, in vreme ce un altul – acidul retinoic – stimuleaza formarea grasimii viscerale.

Studiul american, publicat in jurnalul Diabetes, arata ca o dieta cu continut mare de grasimi determina degradarea moleculei care duce la arderea grasimii si activeaza, in schimb, enzima si producerea de acid retinoic, care determina formarea grasimii viscerale.

Experimentele pe soareci confirma cele observate si la oameni: organismul feminin si cel masculin proceseaza diferit vitamina A, ceea ce explica diferentele observate in acumularea de grasime viscerala la femei si barbati.loading...

Adauga un comentariu