National

De ce il refuza rectorii pe Curaj

Publicat: 12 feb. 2016
1

Consiliul National al Rectorilor (CNR) a finalizat raportul cerut de ministrul Educatiei, Adrian Curaj, in legatura cu profesorii care au girat cartile scrise in inchisoare, concluzia fiind ca acestia nu au gresit si ca universitatile nu vor sa isi asume sarcina de a aviza asemenea lucrari.

Punctul de vedere al Consiliului Rectorilor a fost cerut dupa ce ministrul Justitiei, Raluca Pruna, a cerut abrogarea, iar Guvernul Ciolos a decis doar suspendarea pana in luna septembrie a articolului de lege care permite liberarea conditionata cu 30 de zile mai devreme pentru fiecare lucrare stiintifica scrisa in penintenciar, urmand ca intre timp sa se creeze un nou cadru legislativ.

De asemenea, ministrul Educatiei, Adrian Curaj, a cerut universitatilor sa spuna daca profesorii care au girat asemenea carti, al caror caracter stiintific prevazut de lege este contestat in mass-media, se fac vinovati sau nu.

Concluzia CNR este ca respectivele cadre didactice si-au asumat o activitate personala extra-contractuala.

Pana la aceasta ora, au fost stranse 43 de rapoarte din partea universitatilor.

La ASE Bucuresti, Comisia de Etica a decis ca cei 17 profesori ai institutiei care au girat aproape 30 de lucrari stiintifice nu au incalcat legea.

In schimb, pentru Comisia de Etica a Universitatii Bucuresti, explicatiile primite din partea celor doua cadre didactice implicate au fost considerate nesatisfacatoare.

De exemplu, in raportul Comisiei de Etica a Universitatii Bucuresti apar urmatoarele explicatii primite din partea conf. dr. Dan Pavel, unul dintre cei care au avizat cartile scrise de Gigi Becali:

„Lucrarile autobiografice avandu-l pe dl Gheorghe Becali ca protagonist sunt relevante stiintific, pentru ca ar apartine tipologic categoriei ‘memoriilor lui Winston Churchill‘ ori ‘Confesiunilor Sf. Augustin‘. Detinutul putea scrie lucrari la conjunctura mai multor domenii: stiinte politice, istorie, studiul mentalitatilor unor invidivizi…”.

In prezent, un grup de lucru din care fac parte reprezentanti ai ministerelor Justitiei si Educatiei lucreaza la elaborarea unui mecanism care sa permita verificarea acestui gen de lucrari, pentru ca prevederea legala sa nu fie complet eliminata.

Ministerul Educatiei a propus ca detinutul sa obtina, de acum inainte, avizul unei institutii de invatamant superior, nu a unui profesor universitar, insa Consiliul National al Rectorilor nu este de acord.

„O universitate nu isi poate obliga, si nici nu doreste sa isi asume acest lucru, propriii angajati pentru a evalua caracterul sau calitatea unor lucrari stiintifice. Lucrurile astea nu fac parte din norma didactica, iar universitatile romanesti nu sunt dispuse sa isi asume aceasta sarcina, in absenta unui cadru legal bine definit”, a declarat Sorin Cimpeanu, presedintele CNR, pentru TVR.

In schimb, CNR propune implicarea Institutului National al Magistraturii prin Consiliul Stiintific.

Subiectul ramane deschis, in dezbatere publica.

Comentarii
  • Lasitate este cuvantul potrivit pentru acesti rectori. Inca le este frica de politic, de aceea sufla si in iaurt! Paseaza pisica in alta parte, cand ar fi trebuit sa aiba o solutie transanta! Ar fi trebuit sa condamne aceasta „sarlatanie nationala” si sa ia masuri ferme si drastice. Rusinos!

Adauga un comentariu