Secretele istoriei

De ce istoricii care pretind ca DACII nu stiau sa scrie sunt niste incompetenti… Dovezile!

Publicat: 09 mai 2016

In randul istoricilor romani sunt inca destui care ii considera pe geto-daci reprezentantii unei culturi minore, primitive si salbatice, exprimandu-si adeseori satisfactia ca au venit romanii si i-au invatat sa se spele… Evident, din randul acestei clase cu o defectuoasa viziune asupra istoriei ies in prim plan cei care pretind in mod tamp ca dacii, in bloc, nu au stiut sa scrie niciodata! Ca, na, daca erau niste brute, cum sa stie sa scrie? De ce acesti istorici sunt niste incompetenti penibili voi demonstra in cele ce urmeaza…

Orice om minim informat stie ca in Evul Mediu, spre exemplu, majoritatea populatiei tarilor europene, fie ca vorbim despre Tarile Romanesti, Franta sau Anglia, era analfabeta. In acea vreme nu erau scoli pentru tarani, pentru oamenii simpli, singurii care stiau carte fiind nobilii, membrii bisericilor si functionarii. Acest lucru nu s-a schimbat radical nici macar in secolul XIX cand analfabetismul a continuat sa fie foarte raspandit in Europa.

Vezi si
Descoperirea care iti va schimba viziunea despre daci! Cum a ajuns numele lui Decebal

Oare in epoca geto-dacilor nu era o situatie asemanatoare? In sensul ca, desi majoritatea populatiei era analfabeta, liderii militari, preotii si functionarii acelor vremuri cunosteau scrierea… Este evident ca da. Nu puteai sa conduci un teritoriu ca cel al lui Burebista (de cateva ori mai mare decat Romania de astazi) sau un stat ca cel al lui Decebal daca elitele nu erau capabile sa scrie un mesaj sau sa semneze o intelegere scrisa.

De altfel, dovezile materiale sustin exact aceasta varianta. Chiar daca putine, ele nu pot fi contestate. In acest sens pot fi prezentate cel putin doua bucati de ceramica cu scriere de pe vremea geto-dacilor. Prima a fost descoperita in Muntii Orastiei si contine acest text cu litere latine: DECEBALUS PER SCORILO, lucru care este posibil sa insemne „Decebal, fiul lui Scorilo”. Al doilea fragment ceramic a fost descoperit intr-o cetate getica de la Ocnele Mari (Valcea) si contine urmatorul text cu litere grecesti: BASILE [US] TIAMARCO [S], cu trimitere la regele get Tiamarcos.

Vezi si DACII au ajuns in Anglia? Descoperire DE SENZATIE – VIDEO

De asemenea, pe 60 de blocuri de piatra descoperite la Sarmizegetusa Regia au fost scrijelite una, doua sau trei litere grecesti.

Prin urmare, geto-dacii nu doar ca stiau sa scrie, dar foloseau chiar doua alfabete – cel grecesc si cel latin, potrivit nasul.tv.

Acum, fara indoiala, carcotasii vor reclama faptul ca doar doua bucati ceramice si niste blocuri de piatra cu cateva litere nu sunt edificatoare. Ba sunt, cu atat mai mult cu cat nu s-a cercetat sistematic nici macar 2% din siturile arheologice din perioada geto-dacica.

In plus, intr-o perioada de decenii dominata de fanaticii romanizarii cu orice pret, nu putem sti daca nu cumva multe alte probe materiale care contin scrierea geto-dacilor nu au ramas ingropate undeva prin pivnitele muzeelor.

Totusi, probele faptului ca geto-dacii cunosteau scrisul nu se reduc la cele prezentate mai sus. Izvoarele istorice consemneaza si ele acelasi lucru. Iata ce spune, spre exemplu, istoricul roman Dio Casius in ISTORIA ROMANA: “Cand Traian a pornit impotriva dacilor si se apropia de Tapae, locul unde barbarii isi aveau tabara, i se aduse o ciuperca mare pe care era scris cu litere latine ca atat ceilalti aliati, cat si burii sfatuiesc pe Traian sa se intoarca si sa faca pace.”

Sustinand la randul lor ca geto-dacii cunosteau scrierea, Academicianul Ioan Aurel Pop (Rectorul Unversitatii Babes-Bolyai din Cluj) si Profesorul univ. dr. Ioan Bolovan, ambii istorici si LATINISTI CONVINSI, spun urmatoarele in cartea Istoria Transilvaniei, la pagina 18: “Dacii cunosteau si scrisul cu litere grecesti si latine, dar alfabetizarea era un lucru rar, o exceptie, ca mai peste tot in lumea antica, mai ales in afara statului roman. Domitian, dupa un prim razboi cu dacii, a trimis Senatului o scrisoare primita de el de la Decebal. (…) Ca urmare, trebuie admis ca regele, preotii si membrii curtii stiau sa scrie – trebuie sa fi existat la curte chiar o cancelarie sau un atelier de scriere – , dar restul poporului nu avea astfel de cunostinte si nici nu simtea atunci nevoia lor.”

Prin urmare, oameni buni, geto-dacii cunosteau scrierea! Iar cei care pretind ca nu este asa, impotriva evidentelor, nu sunt decat niste incompetenti penibili, niste impostori sau, mai rau, niste agenti ati-romani! Cand ii depistati, spuneti-le-o in fata!loading...

Adauga un comentariu