Economic Local

De ce lauda FMI-ul Romania

Publicat: 02 aug. 2013
1

Romania are una dintre cele mai performante economii din UE. Dar pietele financiare nu reprezinta intotdeauna cel mai bun ghid al situatiei economiei unei tari. In prezent, FMI lauda Romania, dar trebuie sa vedem contextul: FMI are nevoie de povesti de succes si de aceea sprijina tara. Economia Romaniei inca nu a depasit momentele dificile iar realizarile sale trebuie puse in context, scrie analistul Raiffeisen Bank International, Gunter Deuber, pe un blog din ‘Financial Times’.

In primul rand, economia a inregistrat un declin de aproape 8% in 2009 si 2010. O redresare modesta inseamna ca nivelul inregistrat inaintea crizei ar putea fi obtinut doar anul viitor. O contributie semnificativa in actuala redresare vine din agricultura, care ar trebui sa ajute la mentinerea unei inflatii scazute si la imbunatatirea increderii consumatorilor. Dar este greu sa obtii recolte bune doi ani la rand, comenteaza autorul articolului.

La fel de important, succesul pe pietele de export nu este simtit si la nivelul strazii. In 2009 si 2010, consumul gospodariilor a scazut cu peste 10% iar in primul trimestru din acest an atat consumul cat si investitiile au fost in scadere.

Rata insolvabilitatii in randul intreprinderilor mici si mijlocii este printre cele mai ridicate din Europa Centrala. Sectorul bancar a raportat o rentabilitate a capitalului propriu (ROE) negativa din 2010 in 2012, iar rata creditelor neperformante a ajuns la 19% din totalul imprumuturilor.

Povestea frumoasa

Cu o crestere economica de 2,2% in primul trimestru din 2013, Romania are una din cele mai performante economii din UE, iar o expansiune economica de cel putin 2% in 2013 pare realizabila si va face din aceasta tara un performer in randul colegilor din regiune.

Exporturile au crescut cu 4,6% in primul trimestru iar o crestere de 3-4% pentru acest an pare posibila. Productia industriala a crescut cu 4,7% in perioada ianuarie-martie 2013, sectoare precum transporturile, echipamentele electrice si cel al produselor chimice inregistrand cresteri de pana la 10%. Productia agricola ar putea avansa cu aproximativ 4-5% in 2013, dupa un declin dezastruos de 22% consemnat anul trecut in termeni de volum.

Potrivit analistului, intarirea exporturilor, combinata cu un declin de 0,3% al consumului gospodariilor a ajutat Romania sa obtina excedent de cont curent in primul trimestru, un lucru nou pentru Romania. In plus, Romania incepe sa-si revina, prin restabilirea stabilitatii macroeconomice.

Cum am iesit din procedura de deficit excesiv

Deficitul bugetar, care a fost de 9% din PIB in 2009, a scazut la 2,9% din PIB in 2012. Pentru 2013, un deficit sub 3% din PIB pare realizabil. Si, prin reducerea datoriei publice sub 40% din PIB, Romania a iesit din procedura de deficit excesiv in iunie.

Cheltuielile in sectorul public, cifrate la aproximativ 36% din PIB, sunt de asemenea solide comparativ cu alte state europene sau economii emergente. Romania a reusit una din cele mai puternice ajustari ale contului curent din statele UE in ultimii ani. In 2007, deficitul de cont curent a atins 13,4% din PIB. Anul acesta, avand in vedere surplusul din primul trimestru, un deficit sub 3% din PIB pare realizabil.

Sursa: dcnews.ro
Comentarii
Adauga un comentariu