Mama si copilul

De ce le este teama copiilor de apa

Publicat: 11 ian. 2011

Primele noastre luni de existenta, ca embrion, s-au petrecut in apa, in lichidul amniotic, si multor sugari apa le trezeste senzatii agreabile, pe care ei si le manifesta prin zambete si gangureli. Mai mult decat atat, unii bebelusi isi uimesc parintii cu talentul lor de inotatori. Acestia se simt ca pestii in apa, chiar inainte de a implini un an. 

Totusi, nu toti sugarii par sa impartaseasca aceasta bucurie si unii isi manifesta reactia prin pliasete. Anumiti psihologi leaga frica precoce de apa cu un traumatism particular in momentul nasterii: ruperea apei poate fi asociata cu o senzatie foarte stresanta si nelinistitoare pentru bebelus, care si-a fixat senzatia in memorie.

Specialistii sustin ca bebelusii trebuie sa fie invatati sa iubeasca apa. De fapt, familiarizarea cu apa este tot o invatare, la fel ca si mersul. Teoretic, copilul nu resimte frica de apa pana la 4 luni. Dupa aceasta varsta, fiecare bebelus are multe motive pentru a-i fi frica de apa, in functie de experientele traite. 

Amintiri neplacute
Poate fi vorba despre o experienta neplacuta cu apa. Fara sa stie, copilul a pastrat-o in memoria sa si, de fiecare data cind se iveste ocazia de a intra in apa, aceasta amintire se declanseaza si ii provoaca teama. De exemplu, se poate ca, atunci cand era mai mic, sa fi facut baie cu apa prea calda, sau sa fi baut un ceai fierbinte, sau poate ca si cufundarea lui in apa sa-i fi provocat o otita dureroasa.

In alte cazuri poate fi vorba de o amintire din scoala. Se poate ca acesta sa fi fost impins in apa de un coleg, contrar dorintei sale, sau sa fi fost tinut cu forta in apa, sau sa fi fost fortat sa sara de pe trambulina. Aceste motive pot fi suficiente pentru a-i provoca teama de apa

Apa, asimilata cu un cosmar
In anumite perioade ale cresterii sale, mai ales dupa varsta de 2 ani, copilului ii poate fi frica de apa, mai ales daca el crede ca ea are puterea de a-l inghiti. Este deci victima imaginatiei sale bogate si a dificultatii sale de a diferentia realitatea de imaginar.

Indispozitie psihologica
Cateodata, fara ca totusi copilul sa aiba vreo teama, spaima brusca de apa poate fi expresia unei indispozitii interioare care sa nu aiba vreo legatura particulara cu apa. Cauzele trebuie cautate in mediul in care traieste: ele pot fi legate de nasterea unui frate, divortul parintilor, mutarea dintr-o locuinta intr-alta sau pot fi legate de faptul ca a invatat prea repede sa faca alta actiune, de exemplu, sa mearga.

Frica de apa transmisa de parinti
Numerosi adulti (unu din patru, conform statisticilor) se tem, de asemenea, de apa. Este deci posibil ca, chiar fara sa-si fi manifestat aceasta frica, parintele sa-i fi transmis copilului frica de apa.

Cand frica se transforma in fobie
Anumitor copii le este frica de apa la fel cum altora le este teama de paianjeni sau de serpi fara sa ii fi vazut vreodata. Este vorba despre o adevarata fobie, adica o frica inexplicabila fara ca ea sa aiba legatura cu o amintire neplacuta cu apa.

Citeste si: 

Ce se ascunde in spatele plansetelor unui bebelus

Indicii care anunta problemele de vedere ale copilului

Muzica ii ajuta pe bebelusi sa vorbeasca mai devreme loading...

Adauga un comentariu
Anunturi bzi.ro Adauga anunt gratuit