Sanatate

De ce mă dor sânii: Cauze și motive de îngrijorare

Publicat: 27 sept. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
De ce mă dor sânii Cauze și motive de îngrijorare
În cele mai multe cazuri, durerile mamare sunt benigne (necanceroase) și, în general, au legătură cu modificările hormonale sau sunt provocate de purtarea unui sutien nepotrivit.

„De ce mă dor sânii?” este o întrebare destul de frecventă printre femei. Dacă ai dureri de sâni, nu te speria. Nu ești singura. Iată care sunt cauzele.

Nu doar o dată te-ai confruntat cu dureri ale sânilor în preajma menstruației. Ei bine, trebuie să știi că durerea de sâni, cunoscută și sub numele de mastalgie, este frecventă și reprezintă 45-70% din vizitele la medic legate de probleme mamare. În cele mai multe cazuri, durerile mamare sunt benigne (necanceroase) și, în general, au legătură cu modificările hormonale sau sunt provocate de purtarea unui sutien nepotrivit.

Femeie care ține mâna pe un sân dureros

De ce mă dor sânii: Tipuri de durere

Durerea de sâni nu este aceeași la toate persoanele. Ea poate varia astfel: de la durere surdă, sensibilitate sau senzație de arsură, până la durere ascuțită sau senzație de sâni grei. Cu toate acestea, există două tipuri principale de dureri mamare. Primul tip este ciclic și apare odată cu modificările hormonale produse de ciclul menstrual. Al doilea tip produce durerea de sâni nonciclică, ce apare brusc, fără a avea legătură cu menstruația.

Durerea ciclică

Durerea ciclică apare cu o săptămână înainte de începerea menstruației și este provocată de creșterea nivelului de prolactină.

„Durerea de sâni este cunoscută sub numele de mastalgie și cel mai frecvent se asociază cu ciclul menstrual. De fapt, în special cu perioada de dinaintea menstrei (cu o săptămână înainte), fiind provocată de schimbările hormonale din organism (creșterea nivelului de prolactină). În cadrul sindromului premenstrual, durerea de sâni poate fi însoțită de balonare, crampe, oboseală, iritabilitate, insomnie, dureri de cap, apetit crescut și nevoia de a consuma alimente dulci“, spune dr. Andreas Vythoulkas, potrivit smartliving.ro.

Femeie care ține mâna pe un sân dureros

De obicei, durerea apare la ambii sâni. Acaparează fie întreg sânul, fie doar porțiunea exterioară, durerea extinzându-se către exilă. Acest tip de durere dispare odată cu începerea menstruației.

„În cazul în care durerea persistă pe parcursul mai multor săptămâni sau se agravează, sfatul este să vă adresați cât mai curând posibil unui medic senolog pentru o evaluare. Cu atât mai mult dacă durerea este însoțită de modificări precum înroșirea unei zone tegumentare bine delimitate sau identificarea prin palpare a unui nodul. Ar putea fi vorba de ceva mai grav, pentru care o diagnosticare într-un stadiu incipient să facă diferența“, recomandă medicul ginecolog.

Durerea nonciclică

Durerea nonciclică nu are legătură cu ciclul menstrual. Ea afectează un singur sân și poate fi constantă sau intermitentă. Acest tip de durere este mai greu de determinat. Totuși, cele mai multe cauze ale durerii nonciclice sunt benigne, așa cum se întâmplă și în cazul durerilor ciclice.

„În afara durerilor de sâni asociate menstruației, disconfortul mai poate apărea și din alte cauze, precum purtarea unui sutien nepotrivit sau dacă sânii sunt voluminoși. În acest din urmă caz, care are legătură cu mărimea sânilor, durerea este extinsă și la nivelul zonei cervicale, a umerilor și a spatelui“, explică dr. Vythoulkas.

De precizat este că durerea la nivelul sânilor mai poate apărea și din cauza medicamentelor hormonale (de exemplu: anticoncepționalele orale) și a tratamentelor pentru infertilitate. De asemenea, o altă cauză mai pot fi și unele traumatisme.

Mastalgia poate fi redusă purtând un sutien ferm pe timpul zilei, iar pe timpul nopții o bustieră. Totodată, în acea perioadă, este bine să reduceți consumul de ciocolată, cafea, băuturi răcoritoare, sare și grăsimi. Înainte de asta, asigurați-vă că durerea are legătură cu ciclul menstrual și nu are o altă cauză.

Femeie care ține mâna pe un sân dureros

Motive de îngrijorare

Dacă durerile de sâni sunt însoțite de alte simptome, nu ezitați și mergeți la un consult medical. Semne care ar trebui să vă trimită la medic sunt: roșeață, umflături sau semne de infecție în zona sânilor, orice scurgere mamelonară, dacă durerea durează mai mult de două săptămâni, dacă este localizată și nu se extinde la nivelul întregului sân, dacă se înrăutățește au dacă îți afectează viața și nu te lasă să îți desfășori activitățile de zi cu zi.

Adauga un comentariu