Sfatul medicului

De ce ma trezesc dimineata cu durere de cap? 5 cauze frecvente ale cefaleei matinale

Publicat: 16 mai 2019

Durerea de cap de dimineata devreme este o realitate de zi cu zi pentru multi oameni dupa trezire. Exista mai multe tipuri diferite de cefalee, fiecare asociat cu factori si cauze proprii de risc. Exemplele includ dureri de cap migrenale, dureri de cap de tip tensiune si dureri de cap cauzate de medicamente. Durerile de cap sunt o problema comuna, dar ar trebui ca persoanele cu dureri de cap matinale frecvente sa se ingrijoreze? Descoperiti mai multe despre cauzele cefaleei la trezire:

1. Probleme de somn. Multe probleme de somn pot duce la dureri de cap dimineata. Potrivit Fundatiei Americane de Migrena, mai multi factori pot contribui sau pot provoca dureri de cap frecvente dimineata. De fapt, ceva la fel de simplu ca sforaitul poate creste riscul de dureri de cap. Sforaitul este un simptom comun al apneei de somn, care este o afectiune in care respiratia unei persoane poate sa se intrerupa in timp ce doarme. Desi nu toate sforaiturile sunt legate de tulburari de somn, apneea de somn a fost asociata cu dureri de cap frecvente de dimineata. Daca o persoana suspecteaza apnee in somn, exista mai multe simptome de urmarit, inclusiv: trezirile frecvente in mijlocul noptii, somnolenta in timpul zilei, transpiratii nocturne, sforaitul zilnic. Un studiu recent a examinat legatura dintre problemele de somn si durerile de cap. Studiul a implicat peste 1.800 de participanti adolescenti. Subiectii au fost impartiti in trei grupuri: cei cu dureri de cap de tensiune, persoanele cu migrene si persoanele fara dureri de cap. Grupul cu dureri de cap de tip migrena a acuzat cele mai multe perioade de trezire nocturna. Doar 32% dintre participantii la studiu, cu migrene, au raportat o stare de odihna dupa somn. Expertii recomanda ca adultii sa aiba intre 7 si 9 ore de somn in fiecare noapte. Potrivit Fundatiei Americane de Migrena, somnul sub 6 ore sau peste 8,5 ore ar putea creste severitatea unei dureri de cap.

2. Depresia si anxietatea. Insomnia este un simptom comun al depresiei si anxietatii, ambele fiind factori de risc semnificativi pentru durerile de cap recurente de dimineata. Un studiu din 2016 a descoperit o legatura intre tulburarile de dispozitie, cum ar fi anxietatea si depresia si incidenta durerilor de cap. In cadrul studiului, cercetatorii au compilat date de la aproximativ 9000 de participanti adulti din 10 tari europene. S-a efectuat un sondaj de monitorizare a participantilor privind prevalenta durerilor de cap, a depresiei si a anxietatii. Cel mai  raspandit tip de cefalee asociat cu anxietatea si depresia din cadrul studiului s-a dovedit a fi durerea de cap cauzata probabil de medicamente. Cel de-al doilea tip de cefalee cel mai frecvent intalnit in studiu a fost cea de tensiune, iar migrena a fost a treia cea mai raspandita. In studiu, cefaleea de tensiune a fost asociata numai cu anxietatea, nu cu depresia. Atunci cand o persoana are o tulburare de dispozitie combinata cu dureri de cap cronice, calitatea vietii de degradeaza rapid.

3. Alcoolul si drogurile. Un studiu din 2004 a analizat legatura dintre durerile de cap si consumul de alcool si droguri. Studiul a implicat aproape 19 000 de persoane din mai multe tari europene. Participantii la studiu care au consumat bauturi alcoolice grele – mai mult de 6 portii pe zi de alcool, s-au dovedit a avea dureri de cap mai frecvente dimineata, decat cei care au baut numai 1-2 portii de alcool pe zi. Persoanele implicate in studiu care au luat anumite medicamente pentru depresie, anxietate sau insomnie – cum ar fi Xanax, Valium sau Zyprexa – au prezentat o rata mai mare de dureri de cap dimineata devreme. 4. Bruxismul. Persoanele cu bruxism isi pot scrasni dintii, fie in somn, fie in stare de veghe, fara sa-si dea seama ca o fac. Bruxismul este o tulburare legata de tensiune, care, atunci cand este severa, poate provoca dureri de cap frecvente. Semnele si simptomele bruxismului includ: scrasnitul dintilor, suficient de puternic incat sa trezeasca partenerul de somn, dinti tociti, ciobiti, fracturati, sensibilitate sau durere in maxilar, maxilarul nu se deschide sau se inchide complet, dureri de ureche inexplicabile fara nici o problema aparenta cu urechea, sensibilitatea si durerea dentara, leziuni inexplicabile in interiorul obrazului, frecvente dureri de cap dimineata devreme. Potrivit unui studiu recent, consumul de alcool si tutunul maresc riscul de bruxism.

5. Probleme grave de sanatate. Durerile de cap cauzate de alte tulburari de sanatate pot determina aparitia presiunii asupra terminatiilor nervoase sensibile la durere. Acest tip de cefalee este denumit in mod obisnuit o durere de cap secundara. Durerile de cap secundare pot rezulta din conditiile care stau la baza, printre care: tumoare pe creier, trauma, hipertensiune arteriala severa, accident vascular cerebral.

Cand sa vedeti un medic. Nu toti cei cu dureri de cap dimineata devreme ar trebui in mod necesar sa vada un doctor. Orice dintre semnele de mai jos sugereaza insa ca ar trebui sa consultati unul: daca intr-o saptamana apar doua sau mai multe dureri de cap, dureri de cap recurente, in special la persoanele de peste 50 de ani, care nu le-au experimentat inainte, o durere de cap brusca sau severa insotita de un gat rigid, cefalee care apare dupa o leziune a capului, cefalee insotita de febra, greata sau varsaturi care nu sunt explicate de o alta tulburare, durere de cap cu confuzie, slabiciune, vedere dubla sau pierderea constientei, dureri de cap care se  schimba brusc in model sau severitate, dureri de cap cronice la copii, cefaleea care insoteste slabiciunea sau pierderea senzatiei in orice parte a corpului, dureri de cap cu convulsii sau dificutati de respiratie, frecvente dureri de cap la cineva cu antecedente de HIV sau de cancer.loading...

Adauga un comentariu