Stiri si curiozitati

De ce mănâncă găinile polistiren: Le poate face rău?

Publicat: 05 mai 2021
găini care mănâncă polistiren
Dacă puii și găinile înghit acele biluțe de polistiren pot deveni dependenți

De ce mănâncă găinile polistiren? Iată o întrebare pe care o pun mulți crescători de păsări când întâlnesc această situație bizară. Deși pare ciudat, puii și găinile pur și simplu nu rezistă să nu mănânce spuma de polistiren atunci când au ocazia.

Specialiștii au făcut mai multe cercătări pe această temă, însă până acum nu s-a ajuns la vreo concluzie demonstrată științific.

De ce mănâncă găinile polistiren: Ce spun specialiștii

Polistirenul este un material folosit în construcții ca izolație pentru clădiri sau în alte scopuri industrial și se fabrică din monomer stirol, o hidrocarbură mai simplă lichidă, obținută din petrol.

Este clar că spuma de polistiren nu are vreun conținut nutritiv și nici nu are vreun miros atrăgător. Totuși, orice persoană care crește pui și găini a observat că, dacă a uitat din greșeală o bucată de polistiren în curte, aceștia au început să ciugulească din aceasta.

Una dintre explicațiile pentru atracția puilor de găină pentru polistiren este consistența acestuia, care ar putea să-i atragă.

Puii sunt animale foarte curioase și se pot apuca de ciugulit când văd că acea bucată de polistiren se rupe ușor în biluțe mici. Bilele din plastic sunt ușoare, zboară la cea mai mică mișcare de aer și le atrage atenția.

În anumite situații, dacă puii și găinile înghit acele biluțe de polistiren pot deveni dependenți. Chiar dacă sună ciudat la prima vedere, acest lcuru este posibil din cauza gazului din bile, pentanul, care acționează ca un „drog“ pentru păsări. Așa se explică faptul că după ce au înghițit un număr mare de bile de polistiren, puii de găini pur și simplu simt nevoia de a mânca și alte bile de polistiren.

Lipsă de minerale?

Au fost și voci care au susținut că în polistiren ar exista unele săruri minerale. Faptul că puii vor să ciugulească polistiren ar fi un semn că aceștia au o lipsă de vitamine și complex de minerale și că trebuie neapărat să le introduci în alimentație. În caz contrar, păsările pot dezvolta patologii în sistemul scheletului și disfuncții ale organelor interne.

Conținutul toxic al biluțelor de polistiren nu le afectează pe păsări, în schimb acestea pot ajunge în intestin și pot dăuna grav.

Specialiștii susțin că pe lângă pui și găini și struții sunt atrași de polistiren. Interesant este faptul că alte păsări de curte nu au acest obicei de a ciuguli bucăți de polistiren.

Puii și găinile, atrași și alte „ciudățenii“

Bucățile de polistiren nu sunt singurele lucruri ciudate acre îi atarg pep e pui și găini. Astfel, spuma folosită la izolații reprezintă o altă „atracție“ pentru pui și găini. Nu puțini au fost crescătorii de păsări care au folsoit spumă de izolat pentru diverse izolații în curte și s-au trezit a doua zi că aceasta fusese mâncată de puii și găinile din curte.

Altă ciudățenie care îi atrage pe pui și pe găini sunt lucrurile mici strălucitoare, precum cuie, șuruburi sau capse. Înghițirea acestora ar putea duce chiar la decesul păsărilor deoarece există riscul de a le perfora stomacul.

O altă „atracție“ pentru pui și găini o reprezintă vopseaua uscată și care se scorojește. În cazul în care vopseaua se usucă și începe să se scorojească, puii și găinile o pot ciuguli fără probleme.

Adauga un comentariu