Sfaturi pentru casa si gradina

De ce mor plantele cand le muti in alt ghiveci?

Publicat: 03 iul. 2018

Ingrijirea plantelor in ghivece pare destul de usoara. Putina lumina si apa si vor creste singure, nu? Dar uneori, plantele nu mai arata asa cum le-ai cumparat, sint mai obosite si dau semne ca vor muri curind. Nu le arunca inainte de a citi aceste sfaturi. Daca planta este in casa ta de citeva luni sau mai putin si are probleme, cauza poate fi lumina, circulatia aerului sau hidratarea plantei. Daca planta e mai veche, problema ar putea fi hrana, daunatorii sau altceva. Iata ce sa observi pentru a diagnostica problema, precum si modalitatile de a o remedia.

1. Simptome: Frunze moi, ingalbenite Diagnostic: prea multa apa. Solutie: Verifica solul. Daca este umed, vezi daca ghiveciul are gauri adecvate si in partea inferioara.

2. Simptome: Frunze maronii, casante, care cad. Diagnostic: insuficienta apa. Solutie: Incearca sa uzi pina cind lichidul se scurge prin gaurile de drenaj ale vasului si fa asta ori de cite ori solul este uscat la atingere. Dar nu exagera. Uda plantele la timp, cu cantitatea optima de apa. Retine ca plantele de apartament necesita diferite cantitati de apa, in diferite sezoane. Daca ai aer conditionat sau radiator, solul se usuca mai repede. S-ar putea sa nu fie nevoie sa uzi des planta, foloseste apa care se colecteaza in farfurie.scale

3. Simptome: Pinze fine si insecte mici. Diagnostic: daunatori. Solutie: Daunatorii care ataca in mod obisnuit plantele de apartament sint acarienii (cautati insecte foarte mici si snururi de matase), paduchii (insecte mici, ceroase, atasate la frunze si tulpini) si muste albe (mici insecte albe sau galbene grupate sub frunze). Aceste insecte se pot raspindi de la plantele infestate la cele sanatoase, astfel incit trebuie sa izolezi o floare bolnava, de indata ce vezi o problema. Dilueaza alcool izopropilic sau vodca in apa (o lingura la o cana) si sterge usor toate frunzele si tulpinile saptaminal, timp de cel putin trei saptamini consecutiv. Pentru a evita stresarea plantei si mai mult, tine-o departe de soare si caldura in timp ce aplici solutia.

4. Simptome: frunze obosite si imputinarea solului din ghiveci. Diagnostic: hrana putina. Solutie: Plantele din ghiveci traiesc intr-o cantitate limitata de sol si nutrientii din acest sol dispar in timp. Atunci cind frunzele cer hrana suplimentara, poti aplica o alternativa naturala. Stropeste frunzele cu ceai sau pune cafea in sol. Cea mai simpla solutie este sa adaugi pamint proaspat. Ridica planta in intregime din ghiveci si adauga un pic de pamint in partea de jos sau adauga un strat subtire deasupra.loading...

Adauga un comentariu