Stiri si curiozitati

De ce mor puii în ou la clocitoare: Cauze care duc la decesul puilor

Publicat: 07 oct. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
De ce mor puii în ou la clocitoare Cauze care duc la decesul puilor
Este normal ca 5% dintre pui să moară, iar acest lucru nu ar trebui să vă îngrijoreze. În schimb, un procentaj mai ridicat ar trebui să vă trezească suspiciuni.

Probabil v-ați întrebat de multe ori de ce mor puii în ou la clocitoare? Ei bine, trebuie să știți că mai multe cauze duc la decesul păsărilor, printre care și Salmonella (aceste infecții sunt responsabile pentru mai puțin de 5% dintre embrionii morți in ou).

În general, foarte mulți pui mor în ou în primele câteva zile de incubare, însă acest lucru se poate întâmpla și în ultimele zile de incubare. Motivele principale ale morții puilor în primele câteva zile sunt incubarea inadecvată (care conduce la o temperatură prea mică pentru a menține în viață puii), vibrațiile excesive ale oului și problemele genetice. La finalul incubării, puii mor din cauza unor probleme asociate cu eclozarea. Iată de ce.

De ce mor puii în ou la clocitoare: Iată care sunt cele mai frecvente cauze

Atunci când incubarea este finalizată, puiul trebuie să facă tranziția de la obținerea oxigenului prin membranele care îl înconjoară, la respirația aerului. În această etapă, el trebuie să reabsoarbă sacul gălbenușului, care îi coferă atât hrană, cât și imunitate. În cazul în care temperatura sau umiditatea nu sunt corecte, aceste procese se produc greșit și duc la moartea puilor.

Este normal ca 5% dintre pui să moară, iar acest lucru nu ar trebui să vă îngrijoreze. În schimb, un procentaj mai ridicat ar trebui să vă trezească suspiciuni.

Moartea embrionului la începutul incubării apare din cauza răcirii oului după ce a început dezvoltarea. De asemenea, folosirea materialelor necorespunzătoare, slaba pregătire a crescătorului, păsări de slabă calitate, temperatura prea ridicată sau vibrațiile excesive ale oului pot afecta puii. Acest din urmă motiv poate fi explicat prin faptul că ouăle sunt foarte sensibilie, iar vibrațiile la începutul perioadei de incubare pot duce la moartea puilor în ou. Agitarea oului poate ucide embrionul în curs de dezvoltare, fie direct, fie prin ruperea gălbenușului.

De ce mor puii la jumătatea perioadei de incubare?

La jumătatea perioadei de incubare apar cele mai puține decese. Puiul în creștere primește hrana din gălbenuș, iar decesele care apar de la ziua 4 la ziua 14 de la incubare reflectă probleme nutriționale, care provin de la mamă. Găinile corect hrănite produc gălbenușuri nutritive, care sprijină embrionii sănătoși. În schimb, cele care primesc doar 2-3 tipuri de grăunțe, nu sunt pregătite pentru reproducere. Există și infecții pe care găina le poate transmite puilor, cum sunt Chlamydia si Salmonella, care infectează ovarele. Acestea pot fi preluate de ou, la momentul formării sale și, ulterior, pot infecta și ucide embrionul, în timpul creșterii. În plus, infecțiile pot trece prin peretele oviduct în ou.

Aceste tipuri de infecții, care intră în ou sunt în minoritate, iar cele mai multe infecții ale embrionilor sunt preluate după incubație.

Importantă este și calitatea oului. Ouăle crăpate, care au coaja subțire sau care sunt imperfecte, permit cu ușurință intrarea mai ușoară a infecției și sunt mult mai sensibile la traumă. Ouăle slabe pot apărea din cauza deficitului de calciu. Semne precoce ale deficitului de calciu sunt liniile clare, translucide, care apar pe suprafața oului.

De ce mor puii în ou la clocitoare la finalul incubării?

Prin incubare, o membrană, care poartă denumirea de chorioallantois, se dezvoltă în jurul puiului. Această membrană acționează la fel ca și placenta umană, deoarece oferă embrionului aer, după ce difuzează aerul prin coajă.

Puiul trece de la respirația prin intermediul membranei la respirarea directă a aerului în două etape. Prima etapă este caracterizată prin crearea unei găuri în camera cu aer din lateralul oului și începe să respire aerul conținut de acesta. În această fază, sunt resimțite vibrații în ou și puiul se aude scoțând anumite sunete.

După ce trec între 12 și 24 de ore, puii trec la fisurarea cojii și pot respira aerul extern.

Dacă în această perioadă puii ies în temperaturi prea ridicate sau prea scăzute, ori umiditatea nu este cea corectă, puii pot fi afectați. Această combinație de factori face coaja și membrana să devină prea tare și uscată, iar acest lucru poate duce chiar și la epuizarea unui pui sănătos. În plus, el se poate deshidrata rapid. Dacă li se va da imediat câteva picături de apă, puii vor supraviețui.

Pentru a evita moartea puilor la finalul perioadei de incubație, trebuie să aveți un termometru, pentru a vă asigura că puii au parte de temperatura optimă.

Dacă sfaturile prezentate în acest articol nu vă sunt de folos, vă recomandăm să consultați un medic veterinar.

Adauga un comentariu