Lifestyle

De ce ne amorțesc mâinile și cum să scapi de acesta problemă?

Publicat: 24 sept. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
De ce ne amorțesc mâinile și cum să scapi de acesta problemă

Amorțirea mâinilor poate fi fie un simptom inofensiv care trece rapid după o încălzire ușoară, fie indicativ al unor probleme grave de sănătate. Amorțeala este o scădere a sensibilității mâinilor, picioarelor sau a altor părți ale corpului, care poate fi însoțită de o senzație neplăcută de arsură sau furnicături. Amorțeala este asociată cu afectarea conducerii impulsurilor de-a lungul fibrelor sensibile ale nervilor și ale rădăcinilor acestora.

De ce îmi amorțesc mâinile

Deși toate variantele de amorțeală a mâinilor sunt asociate cu conducerea afectată a impulsurilor, nu fiecare senzație de furnicături din mână indică faptul că o persoană are o boală gravă.

Amorțeală temporară a mâinilor

Toată lumea a trăit această stare inofensivă cel puțin o dată în viață. Senzația este asociată cu o afectare temporară a alimentării cu sânge a nervilor care asigură sensibilitatea mâinilor, cum ar fi mediana sau ulnara.

Drept urmare, nervii lipsiți de oxigen pierd o parte din informații, iar restul este transmis creierului cu distorsiuni – o persoană percepe acest lucru ca amorțeală și furnicături. Dar de îndată ce se oprește presiunea pe braț, amorțeala temporară dispare. În acest caz, nu este necesar niciun tratament.

Amorțeala temporară a mâinilor poate fi „câștigată” dacă, de exemplu, adormiți cu brațul îndoit sub cap. Pentru a scăpa de senzațiile neplăcute, este suficient să întindeți și să masați membrul.

O altă cauză obișnuită a amorțirii temporare a mâinilor este așezarea la computer. Dacă amorțeala reapare frecvent, se poate datora suprasolicitării unora dintre mușchii adânci din gât. Atunci când mușchii suprasolicitați sunt scurtați, există compresia vaselor de sânge și a nervilor. Dacă nu vă ajută să faceți o pauză pentru încălzire și exerciții fizice în timpul zilei de lucru, trebuie să vă adresați medicului dumneavoastră.

Amorțeală cronică a mâinilor

Această afecțiune este mai puțin frecventă decât amorțeala temporară, durează mai mult și nu dispare dacă mâna este întinsă sau masată. Cu ce ​​boli poate fi asociat acest simptom?

Deteriorarea sau ciupirea nervilor . Nervii pot fi deteriorați ca urmare a unei rupturi a brațului sau a sindromului de tunel carpian – atunci când mâna amorțește și degetul mare slăbește. Cauzele sindromului de tunel carpian nu sunt pe deplin înțelese. Se crede că problema poate apărea ca urmare a modificărilor hormonale la femei, a artritei reumatoide sau a stresului excesiv regulat la încheietura mâinii, din cauza căruia nervul median, care asigură sensibilitatea mâinilor, suferă.

La persoanele peste 60 de ani, amorțeala la nivelul brațelor și picioarelor poate fi asociată cu spondiloza cervicală . Această afecțiune face parte din procesul normal de îmbătrânire, în care vertebrele cervicale și discurile intervertebrale din gât se uzează treptat. Acest lucru poate ciupi nervii din mâini și poate provoca amorțeală.

Deficitul de vitamina B12 (acid folic) . Cu deficit de vitamina B12 se pot confrunta cu vegetarieni, vârstnici, pacienți cu diabet și pacienți cu anemie pernicioasă. Lipsa vitaminei duce, printre altele, la afectarea nervilor, de aceea este foarte important să mâncați o dietă echilibrată. Vitamina B12 se găsește doar în alimentele de origine animală, astfel încât vegetarienii trebuie să ia de obicei pastile de vitamine.

Boli cronice. Cea mai frecventă boală în care există riscul de afectare a nervilor periferici este diabetul de tip 2 . Cei mai lungi nervi sunt primii care suferă, așa că amorțeala apare de obicei mai întâi la picioare și abia apoi la brațe. Dacă amorțeala este într-adevăr legată de diabetul de tip 2, pacientul trebuie să se prezinte la un medic cât mai curând posibil pentru a ajusta alegerile de tratament și stilul de viață. În caz contrar, simptomele se pot agrava și pot duce la complicații în cursul bolii de bază. Cel mai frecvent dintre acestea este piciorul diabetic, când se dezvoltă ulcere pe picioare.

Pe lângă diabetul de tip 2, există și alte boli care pot deteriora nervii. De exemplu, sindromul Guillain-Barré este o tulburare rară în care sistemul imunitar își distruge propriii nervi periferici. Dacă o persoană simte amorțeală și slăbiciune la picioare, mai ales după o răceală sau altă infecție, este imperativ să se prezinte la un medic. Sindromul Guillain-Barré este o boală complet vindecabilă, dar dacă nu este diagnosticată la timp, poate duce la consecințe grave și chiar la moartea unei persoane.

Boli ereditare . De exemplu, rara boală Raynaud , care este mai frecventă la femeile de 15-30 de ani, care trăiesc în climă rece. În această condiție, ca răspuns la frig, apare vasospasm, astfel încât pielea devine albă, iar nervii nu mai sunt alimentați cu sânge în mod normal, astfel încât degetele se amorțesc. Boala Raynaud este tratată numai în cele mai severe cazuri. De regulă, pentru a evita un atac, este suficient să purtați mănuși calde sau mănuși, pentru a evita hipotermia.

Boli neurologice ale sistemului nervos central . Amorțeala mâinilor este unul dintre simptomele accidentului vascular cerebral, sclerozei multiple și chiar a migrenelor.

Expunerea la droguri . Anumite medicamente pentru chimioterapie, medicamente antiretrovirale utilizate pentru controlul HIV, anumite antibiotice și medicamentul antiparazitar metronidazol pot provoca leziuni ale nervilor. Din fericire, în majoritatea cazurilor, este suficient să reglați doza sau să schimbați medicamentul pentru a restabili sensibilitatea normală a nervilor.

Este imposibil să-ți dai seama singur de ce mâinile îți amorțesc. Dacă amorțeala apare în mod regulat sau se înrăutățește în timp, trebuie să consultați un neurolog. Numai un medic poate pune un diagnostic precis și poate prescrie un tratament adecvat.

Cum să scapi de amorțeala din mâini

Totul depinde de cauza care a provocat acest simptom. În unele cazuri, boala de bază trebuie tratată mai întâi. Și dacă cauza amorțirii este medicația sau deficitul de vitamina B12, trebuie să ajustați doza de medicament sau dietă.

Pentru a preveni amorțirea mâinilor, urmați aceste reguli simple :

  1. Nu ridica greutăți.
  2. Evitați mișcările repetitive. Dacă acest lucru nu este posibil, întindeți-vă brațele și mâinile înainte de a începe munca și oferiți-le mai des mâinilor: relaxați-vă mâinile, agitați-le pentru un minut sau două sau masați-vă palmele și încheieturile mâinilor.
  3. Luați pauze regulate de la locul de muncă – înainte să apară disconfortul.
  4. Urmăriți-vă postura, faceți exerciții pentru a vă întări mușchii spatelui – Pilates sau yoga sunt ideale pentru aceasta.
  5. Bea alcool cu ​​moderatie.
  6. Controlul bolilor cronice. Dacă aveți diabet de tip 2, nu uitați să vă luați medicamentele, să mâncați o dietă echilibrată, să vă adresați medicului dumneavoastră în mod regulat și să luați vitamina B12 în mod regulat.
  7. Consumați o dietă variată care include nu numai fructe și legume, ci și pește, produse lactate și ouă. Dacă sunteți vegan, discutați cu medicul dumneavoastră despre administrarea vitaminei B12.

 

Adauga un comentariu