Stiri medicale

De ce ne curentam unii de altii

Publicat: 20 ian. 2019
7

Ati observat ca, de multe ori, atunci cand punem mana pe unele obiecte ne curentam? Fenomenul unei mici descarcari electrice apare uneori cand atingem alte persoane. Ce se intampla, de fapt, ne explica fizicianul Cristian Presura, autorul cartii „Fizica povestita”.

Cristian Presura, pentru Digi24: „Suntem inconjurati de atomi. Daca doua obiecte se freaca, unii atomii se sparg si elibereaza electronii din ei. Cand mergem in camera, de exemplu, picioarele se freaca de covor si sparg atomii de acolo. Se elibereaza electroni din atomi, iar o parte din ei ajung pe corpul nostru. Noi ii purtam fara sa stim. Spunem ca am capatat sarcina electrica sau ca am acumulat potential electric. Cand atingem clanta de la usa, se intampla ceva special. Clanta este conductoare, iar electronii sar pe clanta, pentru a ajunge mai tarziu jos pe podea, la atomii care au electroni lipsa. Se produce un curent electric de scurta durata, pe care noi il simtim ca un soc. La fel se intampla daca atingem o alta persoana, pentru ca si corpul uman este conductor, fiind format din apa.

Interesant, nu ne curentam pe o zi ploioasa. De ce? Pentru ca sarcina electrica acumulatata este disipata repede la podea de apa, care este conductoare”. A.M.

Adauga un comentariu