Sfatul medicului

De ce ne este foarte greu sa renuntam la fumat

Publicat: 08 nov. 2017
7

Exista nenumarate modalitati de a renunta la fumat. Plasturi, tigari electronice, vointa, guma de mestecat, tablete, pastile, inhalatoare si chiar medicamente prescrise. În plus, exista o multime de sfaturi pe care le gasesti la un singur click distanta pe internet.

Totusi în opinia hipnoterapeutului Eugen Popa, presedintele Asociatiei Romane de Hipnoza, toate aceste metode clasice pierd din vedere o componenta vitala: mintea subconstienta.

“Fumatul, ca orice alta dependenta este raspunsul nostru inconstient la o tensiune, la un stres interior. Iar cata vreme acea tensiune nu este rezolvata, fixatia orala ramane în continuare activa si doar îsi va muta manifestarea de la fumat, catre altceva, baut, mancat, etc. Fumatul (sau orice altceva) este ca o piramida cu varful în jos. Varful este nevoie emotionala în timp ce baza o reprezinta viciul. Poti de asemenea sa te gandesti la fumat ca la un fruct într-un copac. Nu mai vrei fructul? Atunci smulge radacina, nu cauta sa înlaturi fructele. Acesta este motivul pentru care oamenilor le este frica sa se lase de fumat. Pentru ca, daca doar înlatur sau înabus fumatul (fructul), radacina ramane activa în continuare si va gasi o alta modalitate sa se exprime. Cu alte cuvinte, va crea alt fruct”, explica Eugen Popa, presedintele Asociatiei Romane de Hipnoza.

Ce se intampla in organism la 20 de minute dupa ce ai terminat de fumat ultima tigara

Hipnoza, cea mai eficienta metoda anti-fumat la ora actuala

Specialistii de la Asociatia Romana de Hipnoza folosesc, de cativa ani, metode eficiente si foarte rapide prin care îi ajuta pe fumatori sa renunte la acest obicei foarte daunator pentru sanatatea lor. Secretul acestor tehnici este identificarea cauzei primordiale a stresului interior, bine întiparit în subconstientul nostru, care ne provoaca sa fumam din ce în ce mai mult, pe care mai apoi o putem descarca emotional în doar cateva minute. Dintre toate practicile existente, cea mai eficienta si mai productiva, de departe, este hipnoza. În opinia specialistului, hipnoza este cheia care deschide larg poarta astfel încat tu poti accesa liber Puterea Mintii si apoi utiliza asa cum doresti, gasind si eliberand cauza emotionala, psihologica.

“Metoda functioneaza prin schimbarea comportamentelor negative si modelelor de gandire asociate cu fumatul. Gandurile si comportamentele pe care le detine fumatorul sunt adesea cele care îi împiedica sa renunte cu succes. Atunci cand o persoana decide sa renunte la fumat, aspectul cheie este sa renunte la rutina si sa-si schimbe perspectiva asupra tigarilor. Hipnoza functioneaza prin inducerea într-o stare profunda si relaxata, timp în care mintea este deschisa la sugestiile care te pot ajuta sa devii nefumator. O meta analiza utilizata pentru a cumula rezultatele din 633 studii privind renuntarea la fumat cu ajutorul hipnoterapiei a implicat 71.806 de fumatori care au raportat daca au reusit sau nu sa se lase de fumat folosind aceasta metoda. Rezultatele arata ca hipnoza este de doua ori mai eficienta decat metodele care implica vointa (disciplina, carti pentru renuntat la fumat etc.)”, declara hipnoterapeutul Eugen Popa.

De asemenea, pentru cei care prefera sa lucreze autonom cu propria minte pentru schimbarea obiceiurilor nocive, autohipnoza este o tehnica perfecta de lucru cu subconstientul.  Autohipnoza este o modalitate care ne permite sa plantam sugestii în mintea noastra si este foarte important cum facem asta.

UIMITOR! Aceasta tehnica te ajuta sa renunti la fumat in mai putin de o ora

Cum functioneaza autohipnoza în cazul renuntarii la fumat?

Unele din modalitatile de renuntare la fumat prin autohipnoza includ:

Diminuarea dorintei de a fuma prin intermediul aversiunii (senzatie de repulsie la gandul de a fuma)
Sporirea constientizarii efectelor negative ale fumatului (sa poti sa spui ‘nu’ mai usor)
Eliminarea dorintei de a fuma prin eliminarea cauzei acesteia

Totodata, hipnoza poate fi autoindusa, fara ajutorul sau fara intermedierea unui hipnoterapeut, numai daca respecta urmatoarele 4 reguli de baza:

1. Sa stii cum sa intri intr-o stare de transa

2. Sa stii cum sa îti creezi sugestiile

3. Sa fii deschis la aceste sugestii în sensul de a le da voie sa intre în sistemul tau

4. Sa pui în practica acele sugestii
 

Adauga un comentariu