Diete si regimuri

De ce ne îngrășăm după 40 de ani?

Publicat: 17 feb. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
De ce ne îngrășăm după 40 de ani
Vârsta nu este întotdeauna tandră cu silueta noastra.

Vârsta nu este întotdeauna tandră cu silueta noastra. De ce anume? Și este într-adevăr inevitabil? Nutriționista Juliette Bentz-Farman ne răspunde.

Ați câștigat puțina grasime pe abdomen, iar cele câteva kilograme acumulate recent nu vor să vă părăsească. Pe scurt, ai trecut de 40 de ani, iar corpul tău tocmai ți-a semnalat asta în felul său. Este normal? Da. Și inevitabil? Deloc. Dar, înainte de a ne gândi la inversarea tendinței, trebuie să înțelegem în continuare mecanismele, care nu sunt exact aceleași pentru bărbați și femei.

La bărbați

Nu există un mecanism fiziologic în spatele creșterii naturale în greutate la bărbați pe măsură ce îmbătrânesc. „Există mai degrabă un fel de neglijență, care duce la o dorință mai mică de a se angaja în activitate fizică”, explică expertul. În acest moment al vieții lor, cu vârste cuprinse între 40 și 50 de ani, bărbații și femeile muncesc mult și pun multă energie pentru a rezista stresului. Ei tind să lase deoparte orice lucru care nu este o prioritate, cum ar fi menținerea unui anumit stil de viață sau exerciții fizice.”

Rezultatul? „Masa grasă devine mai importantă decât masa musculară. Cu toate acestea, nu consumă energie. Prin urmare, metabolismul este foarte redus și intrăm într-un cerc vicios.” Apoi vine, dincolo de creșterea în greutate, un memento de ordin medical: „Acesta este momentul în care vom începe să avem puțin colesterol sau pre-diabet. E semnalul de care avem nevoie pentru a ne recâștiga controlul”.

La femei

Dacă toți factorii legați de stilul de viață sunt la fel de valabili pentru bărbați cat și pentru femei, totuși un fenomen fiziologic trebuie luat în considerare la reprezentantele sexului slab: menopauza. „Între 45 și 55 de ani, ovarele încetează treptat să producă hormoni de reproducere, și anume estrogen și progesteron”, explică nutriționistul, pentru Top Sante.

Dar asta nu este tot: menopauza afectează și producția altor hormoni de creștere și depozitare, cum ar fi insulina. „Drept urmare, și dincolo de oboseala asociată cu vârsta, care reduce consumul de energie, organismul elimină mai puțin ușor grăsimea”, explică expertul, înainte de a specifica că există și un anumit dezechilibru care determină o nouă distribuție a acestor grăsimi celebre: „Dacă estrogenul nu mai este produs la început, testosteronul este încă. La o doză mai mică, desigur, dar este. Femeile vor pierde grăsimea de pe coapse și fese și o vor depozita ca bărbații pe stomac.” Aceasta este faimoasa grăsime abdominală.

Soluția? Mănâncă mai sanatos, mișcă-te mai mult!

O veste bună: indiferent dacă este parțial fiziologică sau nu, această creștere în greutate nu este inevitabilă. Păstrați-vă masa musculară și metabolismul. Și pentru asta, nu există niciun secret, trebuie să țineți mașina în funcțiune: „Încercați, chiar dacă vă este lene, să mergeți în fiecare zi, de exemplu. Și dacă sunteți pensionar, păstrați ritmul de când ați lucrat. Ridicați-vă devreme din pat, ia un mic dejun rapid și ieși afară. Pe scurt, continuă să te miști.”

Acestea fiind spuse, va trebui, de asemenea, să vă monitorizați stilul de viață: „Somnul și dieta sunt, de asemenea, foarte importante. Ideea nu este de a compensa, ci de a echilibra: nu urmăm meniurile copioase, dar nu omitem nici o masă și promovăm un somn bun, pentru a nu deranja hormonii însărcinați cu depozitarea și distribuirea grăsimilor.”

Și nu începeti o dietă prea restrictivă. În parte, pentru că corpul tău se descurcă foarte bine: „Dacă încerci, de exemplu, o dietă de tip Dukan, vei pierde în greutate, dar corpul tău se va adapta la acest aport alimentar și va presupune că este de noul standard de funcționare, deci va intra în modul „economie de energie”. Problema? Nu va inversa tendința la fel de ușor după ce reveniți la alimentația normală. Stimularea metabolismului este foarte complicată. Bătălia este enormă pentru a-l reporni”. Pe scurt, mai bine o viteză de croazieră bună decât o accelerare bruscă. Și asta, la toate vârstele.

Adauga un comentariu