Curiozitati

De ce ne scarpinam ?

Publicat: 29 mai 2013
4

Daca pana acum, specialistii credeau ca senzatia de mancarime  este perceputa de creier ca o forma de intensitate redusa a durerii, un studiu recent contrazice aceasta teorie si elucideaza misterul scarpinaturlui: de vina este o molecula.

Corpul uman este acoperit de aproximativ 2 metri patrati de piele care sunt prima bariera dintre organismul uman si mediul înconjurator. Pielea este, deci, expusa milioanelor de potentiali factori iritanti. Din acest motiv, senzatia de mancarime face parte din viata noastra, uneori mai mult decat este normal. Chiar daca senzatia de mancarime apare la nivelul pielii, pruritul, cum este denumita aceasta stiintific, este declansat în alta parte a corpului.

Mancarimea accentuata poate fi cauzata si de alergii, boli, emotii sau de infectii si, precum gadilatul, este un mecanism de autoaparare care atentioneaza corpul ca poate fi afectat. Pentru a afla cum ia nastere senzatia de mancarime, cercetatorii au facut teste pe cobai si au descoperit ca eliberarea unei molecule în cornul posterior al coloanei vertebrale declanseaza acest proces biologic. O data ajunsa în coloana vertebrala, aceasta molecula, denumita polipeptida natriuretica b, sau Nppb, se deplaseaza spre creier, creand senzatia de mancarime.

Cum sistemul nervos al soarecilor este foarte asemanator, ca structura, cu cel al oamenilor, cercetatorii cred ca un biocircuit al mancarimii poate fi descoperit si în cazul oamenilor. Daca acesta teorie se confirma, milioanele de persoane care sufera de afectiuni cronice însotite de mancarime, cum sunt psoriazisul, eczeleme etc. vor putea beneficia, în curand, de medicamente care sa contracareze efectul moleculei Nppb.

In studiul lor, oamenii de stiinta au separat cobaii care nu aveau molecula Nppb de restul cobailor. „A fost uimitor! Atunci cand am expus soarecii care nu aveau molecula la mai multe substante care provoaca mancarime nu se întampla nimic. Cobaii pur si simplu nu se scarpinau”, spune Santosh Michra, autorul principal al studiului. Mai mult, prin intermediul acestei cercetari, oamenii de stiinta au descoperit aspecte interesante despre molecula Nppb. „Molecula este eliberata de inima pentru a controla cantitatea de sodiu din sange, precum si tensiunea arteriala. Este o piatra de temelie a biologiei, astfel de neurotransmitatori sunt folositi în diferite parti ale corpului cu scopuri diferite”, a declarat pentru „The Time” Mark Hoon, coautor al studiului.

Asadar, am putea sa ne aruncam într-un lan de urzici pentru a verifica aceasta teorie? Oare oamenii ar trebui sa nu-si mai faca griji cu privire la mancarimile enervante? Nu chiar. Mark Hoon mai spune ca doctorii se confrunta cu o dilema morala daca ar fi opreasca senzatia de mancarime: fie afecteaza tensiunea arteriala, fie injecteaza molecula Nppb direct în maduva spinarii, lucru care nu este usor de facut.

In acelasi timp, autorii studiului spera sa rezolve cealalta parte a ecuatiei, si anume de ce senzatia de mancarime se opreste. „Acum, provocarea este sa gasim un circuit biologic asemanator si la oameni, sa îl evaluam si sa identificam moleculele unice care pot fi vizate drept cele care declanseaza mancarimea cronica, fara a provoca efecte secundare nedorite. Deci, acesta este un început, nu un sfarsit”, încheie Hoon.

Adauga un comentariu