De ce ne simtim somnorosi dupa ce mancam?

Publicat: 07 mai 2010

Multi oameni simt nevoia sa doarma dupa ce mananca. Acest lucru nu este insa normal, deoarece, dupa masa, organismul trebuie sa produca energie, ceea ce-i aduce pe oameni intr-o stare fresh. Daca suntei somnolenti dupa ce mancati, trebuie sa aflati din ce cauze vi se intampla acest lucru.
Uneori poate fi de vina oboseala, insa daca va simtiti somnoros in permanenta dupa masa este un semn ca ceva este gresit in mancare.

Deficit de enzime

Enzimele pot fi descrise ca lucratori in organism, cum ar fi o casa care nu ar putea fi construita fara lucratori, desi are toate ingredientele complete. Enzimele descompun produsele alimentare consumate, in unitati mai mici, pentru a putea fi absorbite de organism. Enzimele pot fi folosite de asemenea ca un catalizator, pentru a face ca ceva sa se intample. Exista trei tipuri de enzime necesare organismului pentru a digera alimentele: enzimele digestive secretate de glandele salivare, stomacului, pancreasului, celulele endocrine si intestinul subtire. Al doilea tip de enzime se gaseste in toate alimentele consumate, iar al treilea tip sunt enzimele metabolice care functioneaza ca un catalizator, pentru a produce energie, elimina murdaria si dezintoxica organismul de toxine.

In timp ce mancam, enzimele lucreaza din greu pentru a digera ingestia de alimente. Acest lucru este greu, iar corpul tau se simte obosit si epuizat, insa alimentele mancate ar trebui sa ofere energie.

Dar pentru cei care nu dispun de suficienta enzime, alimentele pe care le mananca nu pot produce energie deoarece absorbtia de nutrienti este perturbata. Ca urmare, atunci cand enzima este obosita, nu exista nici un aport energetic si de aceea o persoana devine somnoroasa dupa masa.

Combinarea produselor alimentare

Cei mai multi oameni nu cunosc proprietatile alimentelor pe care le combina si nu le combina astfel incat acestea sa fie utilizate ca nutrienti pentru organism.
Unele produse alimentare necesita enzima speciala pentru a fi digerate. Cand o persoana mananca proteine si carbohidrati in acelasi timp, ar putea duce la conflicte intre enzimele digestive.
Incercati sa combinati proteine cu legume non-amidon (legume verzi, dar nu cartofi sau morcovi), combinati carbohidrati cu legume, crereale, fructe, pentru a va simti mai putin somnoros.

Influienta unui neuron

Motivul pentru care cineva poate fi somnolent dupa ce mananca este din cauza neuronului orexina. Acesti neuroni sunt situati in hipotalamus, care este o parte a creierului ce regleaza multe procese, si aproape toti hormonii.
Cand in sange creste continutul de zahar, orexina nu poate actiona optim. In consecinta, o persoana se va simti somnoroasa dupa masa deoarece, performana orexinei (care este responsabila de controlul somnului), este inhibata.loading...

Adauga un comentariu