Magazin

De ce nu ametesc balerinele cand fac piruete?

Publicat: 27 sept. 2013
1

Datorita creierului, modificat in urma antrenamentelor, balerinele pot efectua piruete fara sa ameteasca, potrivit unui studiu publicat in revista „Cerebral Cortex„.

Dupa ce se invart ani de zile, balerinele ajung sa isi modeleze creierul, care anuleaza semnalele trimise de structurile responsabile cu echilibrul din urechea interna (sistemul vestibular), potrivit Agerpres. La majoritatea oamenilor, o rotatie prea rapida poate provoca ameteala: fluidele din urechea interna continua sa se miste chiar dupa ce capul se opreste, asa cum cafeaua se invarte inca in ceasca cand nu mai este amestecata. De unde senzatia de ameteala.

„Ameteala, senzatia ca ne miscam inca dupa ce ne-am oprit, este o problema des intalnita. Se pare insa ca balerinele nu trec prin acest lucru, asa incat am vrut sa vedem ce se intampla in cazul lor si daca ne putem ajuta astfel pacientii’, a spus doctorul Barry Seemungal de la Imperial College din Londra.

Echipa de cercetatori a studiat un grup de 29 de balerine si, pentru comparatie, 20 de tinere care faceau canotaj, avand varsta si forma fizica asemanatoare cu ale dansatoarelor. Voluntarii au fost asezati intr-un scaun pivotant care a fost invartit in intuneric total. Trebuia ca ei sa actioneze o mica manivela cand aveau senzatia ca se invart inca dupa oprirea scaunului, cercetatorii putand masura astfel durata si intensitatea ametelii. Ei au analizat si reflexele oculare declansate de urechea interna si apoi au examinat creierul participantelor cu ajutorul IRM.

S-a observat ca, la balerine, simptomele (senzatia de ameteala, reflexele oculare) au durat in toate cazurile mai putin decat la cele care practicau canotajul. IRM-ul a dezvaluit diferente semnificative intre cele doua grupe de tinere in zona cerebelului, unde se primesc semnale din sistemul vestibular – mai mica la balerine – si in cortexul cerebral responsabil de senzatia de ameteala.

„Pentru ca nu este util ca balerinii sa aiba ameteli sau sa se simta dezechilibrati, creierul lor se adapteaza de-a lungul anilor pentru a anula aceasta informatie. Prin urmare, semnalul care ajunge la creier este slab, acest lucru facandu-i pe balerini mai rezistenti la senzatia de ameteala”, a explicat doctorul Seemungal.

„Daca am putea tinti sau controla aceleasi zone ale creierului la pacientii care sufera de ameteli cronice, am putea sa ne preocupam de cum i-am putea trata mai bine”, a incheiat el.

Adauga un comentariu