National

De ce nu apar in declaratia de interese contractele cu AVAS ale deputatei Alina Gorghiu

Publicat: 25 mart. 2015
1

Un articol din 2010 al romaniacurata.ro arata ca deputatul Alina Gorghiu (lider PNL acum) a omis sa treaca anumite contracte cu statul in declaratia de interese.

La data de 5 octombrie 2010, AVAS a raspuns “Romaniei Curate”, la o solicitare trimisa in baza Legii 544/2001, aratand ca “SCA Gorghiu, Pop si Asociatii”, casa de avocatura in care doamna deputat este asociat cu 50 de procente, figureaza in evidentele lor ca avand patru contracte de asistenta juridica in derulare cu firma amintita. Potrivit raspunsului “Situatia contractelor de asistenta juridica aflate in derulare cu case de avocatura”, casa de avocatura a deputatului Gorghiu a semnat aceste contracte in perioada 2008-2009.

Citeste si BOMBA! Dovada ca Sova si Gorghiu au fost implicati in acelasi dosar in care se cere

Aceste contracte nu figureaza insa declaratia de interese. Potrivit punctului 5 din formularul declaratiei de interese, care trebuie completata de toti demnitarii si de functionarii publici, respectiva rubrica trebuie sa continua “contracte, inclusiv cele de asistenta juridical, consultanta si civile, obtinute sau aflate in derulare in timpul exercitarii functiilor, mandatelor sau demnitatilor publice finantate de la bugetul de stat(…)”.

Explicatia oferita de Alina Gorghiu pentru aceasta omisiune este ca nu era obligata sa treaca in declaratia de interese cele patru contracte de consultanta juridica pe care le-a incheiat cu Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS), deoarece acestea s-au finalizat inainte de data la care trebuia completata declaratia.

Din documentele pe care ni le-a furnizat doamna deputat, reiese urmatoarea situatie a contractelor:

1. AVAS vs. SOV Invest SA/FNI- contract de asistenta juridica incheiat in 18.03 2008 pentru suma 12.000 Euro, s-a finalizat in data de 27.02 2009

2. AVAS vs. SC Atlas SA- contract de asistenta juridica incheiat in data de 17.03.2009 pentru suma de 6000 euro, s-a finalizat in 16.12 2009

Citeste si Alina Gorghiu, ACUZATA de contracte cu STATUL, Electrica si LEGATURI NECURATE cu

3. AVAS vs. Alia SA Craiova- contract de asistenta juridica incheiat in data de 30.09.2009 pentru suma de 15.000 euro, s-a finalizat in 14.10 2010.

4. AVAS vs. ONT Carpati SA- contract de asistenta juridica incheiat in 30.09 2009 pentru suma de 10.000 euro, s-a finalizat in 16.03. 2010.

O adresa-raspuns primita de Alina Gorghiu de la Agentia Nationala de Integritate (ANI) confirma faptul ca “nu fac obiect al declararii contractelor de consultanta si asistenta juridica incheiate de societatea de avocatura a carei asociat sunteti, care sunt incetate in momentul completarii declaratiei”.

Data limita de depunere a declaratiilor de avere si interese, potrivit legii 176/2010 a fost de 3 noimebrie. Unul dintre contracte a expirat pe data de 14.10.2010.

Secretarul general al ANI, Horia Georgescu a declarat pentru romaniacurata.ro ca “in cazul in care unele contracte cu statul se incheie inainte de momentul completarii declaratiei de avere, semnatarul este obligat sa declare cat a castigat de pe urma acestor contracte la capitolul ”.

Valoarea lor totala a contractelor obtinute de casa de avocatura “Gorghiu, Pop si Asociatii” a fost de 43000 euro, din care 31.000 euro obtinuti in 2009.

In declaratia de avere din 4. 10. 2010 a deputatului Alina Gorghiu, aferenta anului 2009, nu apare nicio referire la suma primita ca urmare a contractelor cu AVAS.

Intrebata cum se explica aceasta lipsa, Alina Gorghiu a spus ca in “2009 casa de avocatura a mers in pierdere”.

Citeste si Liviu Pop: Alina Gorghiu nu a fost asa vehementa in cazul lui Vosganian

Mentionam ca in intervalul 17 iulie 2007- 1 decembrie 2008, potrivit CV postat pe site-ul Camerei Deputatilor, Alina Gorghiu a fost consilierul presedintelui AVAS de atunci, Teodor Atanasiu. In aceasta perioada doamna deputat s-a suspendat din firma de avocatura, in care a reintrat la 1 ianuarie 2009.

Cu alte cuvinte, cele trei contracte cu AVAS au fost obtinute ulterior perioadei in care a fost consiliera lui Teodor Atanasiu (adica acelea in martie si septembrie 2009), cind presedinte al AVAS era Mihai Ursache, de la PSD.

Comentarii
  • Acelasi stil cu al Elenei Udrea. Nici n-a intrat la guvernare si umbla cu prostii,va inchipuiti ce va face cand va fi la guvernare.Doar s-au unit cu PDL,au de la cine invata.Sunt scursurile societatii.

  • Nu da bine in fata publicului sa se vada intimitatile unui politician de varf(mai ales ale unei femei). Daca d-na Gorghiu nu a castigat in justitie un fost adversar, vrea sa-l bage in puscarie. Si atunci cand esti mana dreapta a presedintelui, nu se atinge nimeni de tine(luati exemplu Elenei Udrea). Pana cand… va veni vremea.

Adauga un comentariu