Mama si copilul

De ce nu dorm bine parintii?

Publicat: 10 oct. 2017
7
Parintii nu au nevoie de un studiu care sa le spuna ca nu dorm bine din cauza grijilor, atunci cand copiii lor sunt mici, insa cercetarile arata ca multi parinti care au copii adulti inca simt acelasi stres ca in copilaria odraslelor. Iata care este explicatia!
Studiul, publicat in jurnalul The Gerontologist, a ajuns la concluzia ca motivele pentru care parintii nu dorm bine noaptea pot fi diferite pentru femei si barbati. Autorul principal al studiului, Amber J. Seidel, s-a implicat in aceasta cercetare, deoarece este de parere ca relatiile de familie sunt importante pentru societate.
Multe persoane impartasesc aceste valori, dar o mare parte din socializarea din cultura noastra se concentreaza asupra familiei atunci cand copiii sunt mai mici. Insa familia continua sa fie o parte importanta a vietii noastre pe tot parcursul maturitatii.
Pentru acest studiu, cercetatorii au analizat datele provenite de la 186 de cupluri casatorite care au avut in medie doi-trei copii adulti. Cercetatorii le-au cerut parintilor sa evalueze diferitele tipuri de sprijin pe care le ofera copiilor lor adulti pe o scara de la 1 la 8, 1 fiind zilnic si 8 nu mai mult de o data pe an. Tipurile de sprijin au inclus compania, sprijinul emotional, ajutorul practic, discutarea evenimentelor zilnice, sfaturile si asistenta financiara.
Parintii au evaluat, de asemenea, cat de stresati sunt cand isi ajuta copiii adulti si cat de mult se ingrijoreaza pentru acestia.
In plus, participantii la studiu au dezvaluit de cate ore de somn au parte in fiecare noapte. Sotii au raportat ca dorm in medie 6,69 ore pe noapte, in timp ce sotiile dorm 6,66 ore.
Rezultatele au aratat ca, pentru soti, sprijinul acordat copiilor a fost asociat cu un somn mai prost. In schimb, acestia au dormit mai mult atunci cand sotiile lor au declarat ca le ofera sprijin copiilor. Nu s-a observat un astfel de impact si asupra somnului femeilor.
Cu toate acestea, pentru femei, stresul mai mare cu privire la grija pentru copii pare sa le afecteze somnul. In general, studiul a constatat ca sprijinul acordat copiilor in sine a afectat barbatii, in timp ce stresul legat de acest sprijin a afectat femeile. Rezultatele ar putea fi un efect secundar al implicarii multor parintii in viata copiilor lor adulti. Cercetarile curente privind tinerii adulti sugereaza faptul ca parintii si copiii mentin un nivel ridicat de implicare.
sursa: eva.ro
Adauga un comentariu