Coronavirus

Vaccin anti covid. De ce nu putem alege între Pfizer și Moderna când ne vaccinăm

Publicat: 12 ian. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Vaccin anti covid. De ce nu putem alege între Pfizer și Moderna când ne vaccinăm
Doze de vaccin de la Moderna

Astăzi vor ajunge în România primele 14.000 de doze de vaccin anti covid de la compania Moderna. Vor fi aduse pe cale terestră, la Institutul Cantacuzino, în centrul naţional de stocare.

Cine urmează să se imunizeze în perioada următoare nu poate alege între cele două vaccinuri. Conform specialiştilor, nu putem opta pentru un anume vaccin, fie de la Moderna, fie de la Pfizer. Explicaţia e simplă. Accesibilitatea la vaccinul produs de compania Moderna este mult redusă.

„Nu văd cum putem să împărţim 14.000 de doze astfel încât pacienţii să poată să aleagă cu care dintre seruri să fie făcută imunizarea. Dozele pe care România le va primi de la compania Moderna sunt foarte puţine comparativ cu celelalte doze de la Pfizer/BioNtech. Cum ar fi dacă cineva ar alege să se vaccineze cu vaccinul Moderna într-un centru, altul în alt centru, cum repartizam dozele? E o întrebare la care este greu de răspuns”, a declarat medicul de familie Gindrovel Dumitra, şeful Grupului de Vaccinologie din cadrul Societăţii Naţionale de Medicină Familiei.

Vaccinul Pfizer vs. vaccinul Moderna

Conform afirmaţiilor medicului de familie Gindrovel Dumitra, de la Pfizer primim săptămânal 150.000 de doze. De la Moderna primim numai 14.000 (într-o primă etapă).

„Apoi, dacă ne-am aştepta la o cantitate mai mare în viitor, ea nu va fi semnificativ mai mare, pe motiv că la nivelul Comisiei Europene cu Pfizer/BioNtech au fost contractate mai întâi două sute de milioane de doze, apoi trei sute de milioane de doze. Există varianta de a prelungi până la şase sute de milioane de doze acea contractare. Iar Moderna nu a putut să pună la dispoziţia Comisiei Europene decât 80 de milioane de doze, o cantitate mult mai mică. Ceea ce înseamnă că accesibilitatea la Moderna va fi foarte redusă”, a completat medicul de familie.

Valeriu Gheorghiţă, coordonator al campaniei naţionale de vaccinare, a făcut câteva precizări referitoare la serul folosit pentru imunizare.

„Evaluarea se face de către personalul medical din centrul de vaccinare. Există o diferenţă între cele două tipuri de vaccinuri. Moderna e indicat la persoanele de peste 18 ani, iar Pfizer la cele de peste 16 ani. Decizia va fi a medicului şi a personalului din centrul de vaccinare ţinând cont de disponibilitate. Volumul dozelor livrate de Moderna este mic. Nu putem să garantăm că în fiecare centru de vaccinare vor exista cele două tipuri de vaccin. Vom aloca dozele de la Moderna împreună cu cele de la Pfizer în centrele cu flux ridicat de vaccinare”, a spus Gheorghiţă.

Cât de eficiente sunt vaccinurile anti covid de la Pfizer şi Moderna?

Reprezentantul medicilor de familie spune că între cele două tipuri de vaccin anti covid, Pfizer şi Moderna, sunt diferențe foarte mici.

„În fapt, eu ca medic nu am ce să decid pentru că ambele vaccinuri sunt cu eficacităţi similare şi cu profil de siguranţă similar. Eu aş trimite, de pildă, Moderna într-un judeţ şi aş vaccina tot judeţul respectiv cu Moderna. Pentru că nu putem să trimitem jumătăţi de flacoane în judeţe diferite. Vorbim de vaccinuri aproape similare, nu aş găsi elemente care să favorizeze un vaccin sau altul. Compoziţia la nivel de excipienţi este aproape similară, sunt diferenţe aproape nesemnificative. Diferă condiţiile de transport, intervalul la care e administrat, şi doza din produs”, a completat Gindrovel Dumitra.

 

Adauga un comentariu