Stiri si curiozitati

De ce nu se amestecă oceanele Pacific și Atlantic? Misterul a fost deslușit de specialiști

Publicat: 24 ian. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
De ce nu se amestecă oceanele Pacific și Atlantic Misterul a fost deslușit de specialiști
La limita dintre Oceanul Atlantic și Oceanul Pacific are loc un fenomen bizar. Deși se întâlnesc, cele două oceane nu se amestecă și au culori diferite.

Deși se întâlnesc, Oceanul Pacific și Oceanul Atlantic nu se amestecă niciodată. Iată cum au explicat specialiștii acest fenomen.

În timp ce Oceanul Pacific este este cel mai mare ocean din lume, acoperind aproximativ 33% din suprafața Pământului, Oceanul Atlantic este al doilea ocean ca mărime de pe Pământ, acoperind aproape 20% din suprafața sa. Numele Oceanului Pacific provine din latinescul Mare Pacificum, ce înseamnă mare liniștită, iar denumirea Oceanului Atlantic se trage din mitologia greacă și înseamnă Marea lui Atlas.

Oceanul Pacific are o suprafață totală de 165,3 milioane de km² și se întinde pe aproximativ 15.500 km de la Strâmtoarea Bering în nord și până la Marea Ross în Antarctica. Limita vestică a oceanului este Strâmtoarea Malacca, iar la est oceanul e mărginit de continentul America.

Unii specialiști sunt de părere că Oceanul Atlantic este în continuă expansiune, iar Oceanul Pacific este în continuă micșorare. Se pare că placa americană se îndepărtează de Africa, va consuma o parte din placa Rusiei, pentru a reveni la poziția inițială. Astfel că, peste 247 de milioane de ani, Oceanul Pacific se va micșora continuu și va dispărea, pentru că placa americană se va depărta din ce în ce mai mult de continentele Africa și Europa, iar Oceanul Atlantic va avea dimensiuni tot mai mari.

întâlnirea Oceanul Pacific cu cel Atlantic
Unii specialiști sunt de părere că Oceanul Atlantic este în continuă expansiune, iar Oceanul Pacific este în continuă micșorare.

De ce nu se amestecă oceanele Pacific și Atlantic?

La limita dintre Oceanul Atlantic și Oceanul Pacific are loc un fenomen bizar. Deși se întâlnesc, cele două oceane nu se amestecă și au culori diferite. De aceea, numeroși oameni de știință au analizat curenții de suprafață și au descoperit că poartă cu ei mari cantități de sedimente glaciale din Oceanul Arctic, datorită unor râuri, care provin din Ghețarul Copper (râul Copper). Se pare că, printre sedimentele transportate de curenți se află și fierul.

Atât Oceanul Atlantic, cât și cel Pacific prezintă componente diferite, care determină cele două oceane să nu se amestece și să nu aibă aceeași culoare. Astfel că, oceanele se întâlnesc, dar amestecul lor nu este omogen, așa cum se întâmplă cu uleiul și apa.

De asemenea, apa Oceanului Atlantic are în conținutul ei apă obținută prin topirea ghețarilor, fiind mai săracă în săruri, iar apa Oceanului Pacific are o salinitate foarte ridicată. O altă contribuție o au și densitățile diferite ale celor două oceane.

întâlnirea Oceanul Pacific cu cel Atlantic
Atât Oceanul Atlantic, cât și cel Pacific prezintă componente diferite, care determină cele două oceane să nu se amestece și să nu aibă aceeași culoare.

Curiozități despre Oceanele Pacific și Atlantic

Oceanul Pacific se numește așa, deoarece primii marinari europeni au găsit o apă deosebit de liniștită dincolo de Capul Horn, punctul cel mai sudic al Țării de Foc. În ciuda denumirii sale, în Pacific există nenumărate furtuni, taifunuri, uragane, cutremure subacvatice, tsunamiuri și alte fenomene naturale cu energii uriașe.

Potrivit istoricilor, Oceanul Atlantic s-a format în urmă cu 174 de milioane de ani. Acest ocean este rezultatul destrămării Pangeei, cu care placa Americană s-a îndepărtat de supercontinentul Afro-Eurasia.

Salinitatea apei din Oceanul Pacific variază: apa din zona ecuatorului este mai puțin sărată decât apa dinspre poli, fenomen explicat de precipitațiie ecuatoriale abundente din timpul anului.

Potrivit înțeleptului grec Platon, acolo unde se află acum Oceanul Atlantic, ar fi existat un continent, și anume Atlantida. În plus, în locul Oceanului Pacific ar fi existat Pacifida.

În prezent, Oceanul Pacific se micșorează, ca urmare a mișcării plăcilor tectonice, cu aproximativ 2–3 cm pe an pe 3 laturi, ceea ce înseamnă aproximativ 0,5 km² pe an (în timp ce Oceanul Atlantic se mărește în permanență).

Oceanul Atlantic
Potrivit istoricilor, Oceanul Atlantic s-a format în urmă cu 174 de milioane de ani.
Adauga un comentariu