Secretele istoriei

De ce nu se strica aghiasma?

Publicat: 06 ian. 2015
3

Crestinii otodocsi sarbatoresc astazi Boboteaza, moment in care preotii sfintesc apele si merg din casa in casa pentru a canta troparul botezului Sfantului Ioan Botezatorul.

Vezi si BOBOTEAZA: Ce NU ai voie sa faci astazi

Cuvantul este grecesc (aghios) si inseamna Sfintire. La noi, prin aghiasma se intelege atat apa sfintita, cat si slujba pentru Sfintirea ei. La Boboteaza, atat in ajun, cand se sfinteste apa cu care preotii boteaza apoi casele crestinilor, cantand troparul Botezului: „In Iordan, botezandu-Te Tu, Doamne…”, cat si in insasi ziua Bobotezei, dupa Sfanta Liturghie, cand se sfinteste apa pe care o iau crestinii pe la casele lor pentru tot anul.

Vezi si Apa sfintita, un pericol?

Specialistii au gasit o explicatie logica pentru faptul ca aghiasma poate fi pastrata perioade lungi de timp fara a se altera. Se pare ca acea cruce pe care preotii o cufunda in apa in momentul sfintirii este facuta din argint. Aceasta substanta si cea din busuioc au proprietati antiseptice. Astfel se face ca microbii sunt mentinuti la distanta, iar aghiasma rezista un an sau poate doi, scriu cei de la fara-secrete.ro.
Adauga un comentariu