International

De ce nu vrea Irlanda sa recupereze 13 miliarde de euro

Publicat: 30 aug. 2016

Comisia Europeana a decis ca Irlanda sa recupereze de la gigantul Apple 13 miliarde de euro plus dobanzi, in contul unor facilitati fiscale de care a beneficiat grupul american.

Suma de 13 miliarde de euro reprezinta impozite neplatite din perioada 2003-2014. Apple va face recurs, considerand-o nefasta pentru investitiile si locurile de munca din Europa. Apple subliniaza ca argumentele CE „nu vizeaza cat de mari sunt taxele platite, ci modul in care Guvernul colecteaza banii. Va avea un efect profund si nefast asupra investitiilor si crearii unor locuri de munca in Europa”.

Comisia Europeana a descoperit ca profiturile realizate de subsidiarele Apple Sales International si Apple Operations Europe cu sediul in Irlanda erau alocate intr-o modalitate care nu corespunde cu realitatea economica. Astfel, majoritatea profiturilor obtinute de Apple in Europa erau alocate unor sedii centrale care existau doar pe hartie si care nu plateau taxe nicaieri. Astfel, si Apple a platit un profit pe companii care a scazut de la 1% la 0,005%. CE a cerut Irlandei sa recupereze impozitele neplatite.

Irlanda nu vrea bani de la Apple

Ciudat este ca nici Irlanda nu vrea sa recupereze banii si face recurs la decizia CE. Ministrul irlandez de Finante, Michael Noonan, sustine ca Irlanda nu a acordat un tratament preferential Apple si nu a oferit ajutoare de stat. Ministrul face o afirmatie cheie in acest context: recursul este necesar pentru „a apara integritatea sistemului nostru fiscal, pentru a oferi certitudine fiscala companiilor si a contesta uzurparea de catre prevederile comunitare privind ajutoarele de stat a competentei suverane a statelor membre in domeniul taxelor”.

Paradisul fiscal se prabuseste

Concret, Irlanda este cunoscuta ca paradis fiscal, pentru ca a redus foarte mult taxele pentru companii. Este tara aleasa de marile corporatii, companii petroliere, Microsoft si altele. Irlanda vrea astfel sa pastreze taxele mici, preferentiale, pentru companii. In plus, tot ce ajunge din exterior in Irlanda este trimis mai departe in Europa la pret mai mare, adaosul revenind Irlandei. Daca Irlanda ar pune in practica decizia Comisiei Europene, se creeaza un precedent care distruge ‘paradisul fiscal’.loading...

Comentarii
Adauga un comentariu