La psiholog

De ce oamenii sunt religiosi, conform psihologiei

Publicat: 13 ian. 2019

Religia poate fi un produs secundar al unui numar de adaptari cognitive si sociale care au fost foarte importante in dezvoltarea umana, conform psihologiei.

Doar 16% dintre oamenii din intreaga lume nu sunt religiosi, dar acest lucru tot echivaleaza cu aproximativ 1,2 miliarde de indivizi care gasesc dificila reconcilierea ideilor religioase cu ceea ce vad in lume, scrie descopera.ro, care citeaza Independent. De ce oamenii cred intr-un zeu sau in altceva a fost o intrebare care a fost pusa de multi ganditori. Spre exemplu, Sigmund Freud zicea ca Dumnezeu este o iluzie iar credinciosii doreau sa se intoarca la nevoile de siguranta si iertare din copilarie.

O explicatie psihologica mai recenta este aceea ca evolutia noastra a creat „o gaura in forma de Dumnezeu” sau ne-a dat metaforicul „motor dumnezeiesc” care ne impinge sa credem intr-o divinitate. in esenta, aceasta ipoteza sustine ca religia este un produs secundar al unui numar de adaptari sociale si cognitive care au fost foarte importante in dezvoltarea umana.

Suntem fiinte sociale care interactioneaza, comunica si coopereaza cu altii. Astfel, formam inevitabil legaturi cu alte persoane, unele mai stranse decat altele. Psihologul britanic John Bowbly a demonstrat aceasta influenta a atasamentelor in cadrul dezvoltarii emotionale si sociale a copiilor, aratand modul in care acestia pot suferi atunci cand sunt amenintati cu violenta sau izolarea. Continuam sa ne bazam pe acestea mai tarziu in viata, atunci cand ne indragostim sau ne imprietenim si chiar putem forma atasamente puternice cu animalele non-umane si cu obiecte fara viata. Este usor de inteles de ce aceste atasamente puternice se pot transfera zeitatilor si mesajelor acestora.

Relatiile noastre sociale depind de capacitatea de a prezice modul in care altii se vor comporta intr-o situatie data. Dar lucrurile/animalele/persoanele de care ne atasam nu au nevoie sa fie in fata noastra pentru a le prezice actiunile. Ne putem imagina ce vor face sau ce vor zice. Aceasta abilitate, cunoscuta ca decuplare cognitiva, provine din copilarie prin jocurile de roluri. Este un pas mic catre a ne imagina mintea cuiva pe care cunoastem la imaginarea unui zeu.

O alta adaptare cheie care poate sta la baza credintei este capacitatea noastra de a antropomorfiza obiecte sau alte animale. Capacitatea de a atribui forme si comportamente umane arata cum putem crea entitati non-umane, dar care pastreaza trasaturi ale omului. Acest lucru se intampla deseori si cu animalul de companie, facand mai usoara o legatura cu el.

De asemenea, comportamentul ritualic vazut in multe religii si culte duce la dorinta de a repeta experienta. Acestea mai reprezinta si acte ale interactiunii sociale, care, asa cum am mentionat anterior, stau la baza fiintei umane.

De mentionat ca ideile religioase nu pot fi puse in discutie aici, iar studiul religiei nu poate fi redus doar la psihologie. Indiferent de credintele fiecaruia, impactul religiei si a gandirii de acest fel asupra evolutiei si nasterii civilizatiei nu poate fi supraestimat. A.M.loading...

Adauga un comentariu