Stiri medicale

De ce parul de pe cap creste mai mult decat cel de pe restul corpului

Publicat: 02 aug. 2016
7

Cu toate ca nu este foarte vizibil, parul creste pe aproape toata suprafata corpului uman cu exceptia buzelor, palmelor si a talpilor. Cu toate acestea, parul din zona capilara, dar si din zona barbiei in cazul barbatilor, creste altfel decat cel din celelalte parti ale corpului.

Te-ai intrebat poate si tu de ce parul de pe cap creste pana la o anumita lungime si apoi se opreste, dar daca il tunzi, creste imediat la lungimea sa initiala? Este ca si cum el ar sti ca a fost tuns.

Potrivit oamenilor de stiinta citati de Washington Post, parul dumneavoastra nu are o minte a lui, nu la modul propriu, oricum. Parul de pe cap este diferit de cel de pe alte parti ale corpului, dar de fapt tot parul creste pana la o anumita lungime. Se considera ca asta este determinat de genele fiecaruia.

De ce creste parul in exces pe maini si pe corp la unele femei

Cum creste parul
Tot parul si blana cresc in cicluri. Intr-o anumita faza, o radacina acumuleaza celulele care formeaza o structura asemanatoare unei franghii, ceea ce noi denumim par. Sangele de pe scalp aduce un plus radacinilor de acolo, ceea ce permite divizarea in mai multe celule.

Atata vreme cat dureaza faza anagena, parul dumneavoastra va creste mai lung si mai lung, cu o rata de 0,5-1,2 centimetri pe luna. Numai ca faza aceasta, anagena, nu dureaza o eternitate, indiferent de ce sampon ati folosi, ci doar cativa ani, si are legatura cu genele.

Parul de pe corp, numit par androgenic, are o lungime mai scurta decat a celui de pe cap si asta pentru ca in cazul acestuia faza anagenica dureaza doar cateva saptamani, nu ani intregi.

Cum poti scapa definitiv de firele de par nedorite fara sa mai dai bani la saloane
Adauga un comentariu