Sanatate si frumusete

De ce pediatrii nu recomanda spirtul si otetul pentru scaderea febrei copilului

Publicat: 31 ian. 2018
14

Otet sau spirt pentru scaderea febrei? Inca se practica pe scara larga in Romania, insa sunt obiceiuri ce pot fi periculoase in special pentru copiii foarte mici. Un bebelus de numai trei saptamani din judetul Constanta a ajuns la spital in stare grava, dupa ce mama lui a incercat sa ii scada febra facandu-i frectie cu otet alimentar. Este un obicei frecvent utilizat de parinti si mai ales de bunici in Romania. Pe langa impachetarile cu otet, la fel de periculoase, sunt si cele cu alcool. Le detaliem mai jos.

La terapie intensiva de la otet indoit cu apa

Este o traditie ce se poate dovedi extrem de periculoasa, mai ales la copiii foarte mici. Zilele trecute, un bebelus a ajuns in stare grava la spital, dupa ce mama lui a aplicat o astfel de metoda de scadere a febrei. „Doar putin i-am pus otet indoit cu apa, mai mult la picioruse, l-am masat putin pe spate si putin la cap. Avea 38 cu 9”, a declarat Loredana Radu, mama bebelusului. Copilul s-a inrosit ca un rac. Speriata, mama a sunat la ambulanta. Cand au ajuns medicii la casa familiei Radu, au constat ca cel mic abia mai respira. Acum este conectat la aparate, insa medicii sunt rezervati in ceea ce priveste evolutia starii de sanatate a bebelusului, pentru ca sufera si de o bronho-pneumonie.

Citeste si Aceste leacuri babesti sunt garantate de medici – Asa reduci febra in cateva minute, fara sa iei medicamente! Merge si la copii, si la adulti

„Otetul (acid acetic) poate arde pielea sau ochii foarte rau, daca ajunge, din greseala, in aceasta zona. Daca se evapora, aburii de otet pot arde caile respiratorii, se poate face inclusiv pneumonie”, avertizeaza dr. Anca Cochino, de la Cabinetul Pediasan din Bucuresti.

Frectii cu alcool, risc de coma

Frecarea pielii copilului cu alcool este un remediu pentru reducerea rapida a febrei care este popular nu doar printre romani si care, in aparenta, are rezultate spectaculoase. Cu toate ca alcoolul poate sa raceasca temporar pielea, pe masura ce se evapora, folosirea lui este periculoasa. Faptul ca functioneaza prea repede este doar o parte a problemei. Racirea copilului prea repede este contraproductiva, pentru ca micutul poate sa tremure, ceea ce da un semnal corpului sa creasca temperatura.

De asemenea, alcoolul se absoarbe foarte usor prin piele sau in plamani cand este inhalat. Asta poate cauza intoxicatie cu alcool si poate duce la coma si alte complicatii medicale serioase. „Suprafata corporala la un copil mic este foarte bine vascularizata in conditii de febra. Au fost cazuri cand, de la impachetari cu spirt, copiii au facut intoxicatie alcoolica si au decedat”, a precizat dr. Cristian Mihai, seful sectiei de pediatrie din cadrul Spitalului Judetean Constanta.

„Alcoolul poate arde pielea, sau se poate absorbi prin piele, copilul se poate imbata”, completeaza dr. Anca Cochino. Exista modalitati mult mai bune de a reduce temperatura copiilor, cum ar fi folosirea unei comprese cu apa rece pe fruntea lui, o baie cu apa calduta sau folosirea de medicamente care se dau fara prescriptie medicala precum ibuprofen sau paracetamol (copiilor cu varste sub 15 ani nu trebuie sa li se dea nici aspirina pentru ca aceasta sporest riscul de aparitie a unei afectiuni cu risc major – sindromul Reye).
Adauga un comentariu