La psiholog

De ce persoanele religioase sunt mai fericite decat cele care nu au religie

Publicat: 17 feb. 2019

O cercetare a expertilor de la Pew Research Center a inclus analiza unor date de chestionar care provin din cateva zeci de tari, in care se compara stilurile de viata ale oamenilor religiosi si ale celor non-religiosi. S-a constatat ca cei care participa activ la serviciile religioase duc o viata mai fericita.

Per total, cercetatorii au gasit ca persoanele religioase tind sa fie mai fericite, desi nu sunt neaparat mai sanatoase, scrie descopera.ro, care citeaza Daily Mail. Astfel, desi legatura dintre religie si sanatate nu a fost clara, descoperirile indica faptul ca fericirea marturisita in chestionare este mai mare la cei religiosi.

Studiul a impartit participarea religioasa in trei categorii: religiosii practicanti (participarea regulata la activitati religioase), religiosii nepracticanti (frecventeaza rar serviciile religioase) si cei nereligiosi (care nu se identifica cu nicio religie).

Mai mult de o treime dintre religiosii practicanti adulti din SUA (36%) s-au descris ca fiind „foarte fericiti”, comparativ cu doar un sfert din celelalte doua categorii. intr-un alt exemplu, 45% dintre religiosii practicanti din Australia s-au declarat foarte fericiti, in timp ce doar 32% dintre cei nepracticanti si 33% dintre cei fara religie s-au declarat asa.

„Nu exista tara in care datele sa arate ca practicantii sunt semnificativ mai putin fericiti decat ceilalti (desi in multe tari nu exista mari diferente intre religiosii practicanti si restul)”, au afirmat cercetatorii.

De asemenea, oamenii religiosi tind sa aiba un stil de viata mai sanatos, fumand si consumand alcool mai putin decat persoanele care se incadreaza in celelalte doua categorii. Dar nu inseamna ca, per total, au o sanatate mai buna. Descoperirile fac parte dintr-un volum din ce in ce mai mare de cercetari care sugereaza ca participarea religioasa are un efect pozitiv asupra celor care o desfasoara. R.T.loading...

Adauga un comentariu