National

De ce plantele de la Cernobil sunt imune in fata cancerului

Publicat: 28 iun. 2019

Cand auzi Cernobil, te gandesti automat la dezastrul nuclear din 1986. Serialul omonim de la HBO a readus in atentia publicului tragicul accident.

Dupa explozia reactorului din centrala nucleara, au aparut mii de cazuri de cancer, iar zona candva populata s-a transformat intr-un oras fantoma. Zona de excludere se intinde pe o arie de 2600 de kilometri patrati.

Cu toate astea, aceasta zona nu este lipsita de viata. Vegetatia s-a dezvoltat bogat, iar in paduri traiesc lupi, ursi si porci mistreti. Chiar si in cele mai radioactive locuri, vegetatia a inceput sa isi spuna cuvantul la numai trei ani de la explozie. Oamenii, alte mamifere si pasarile ar fi murit de la nivelul de radiatii care, daca nu ar fi murit in scurt timp prin boli de iradiere, ar fi facut-o ulterior de la cancer.

Cu toate astea, plantele par sa o duca foarte buna. Ce au asadar plantele si noi nu avem? In primul rand, corpul nostru este ca o masinarie in care fiecare celula si organ are un scop si un loc, iar pentru buna functionare ele trebuie sa coopereze. In schimb, o planta are o structura mult mai flexibila ca noi.

Plantele nu se pot misca, insa – in mod ironic – tocmai aceasta inflexibilitate le forteaza sa fie flexibile cu circumstantele in care se afla. Ele nu au structura bine-definita a unui om sau a unui animal. ci mai degraba o perfectioneaza pe parcurs. Daca au sau nu nevoie de radacini mai adanci sau tulpini mai inalte depinde de semnalele chimice din interiorul lor, dar si de lumina, temperatura si apa.

Spre deosebire de celulele umane sau animale, aproape toate celulele vegetale sunt capabile sa creeze altele noi, de care are nevoie planta. Din acest motiv gradinarii pot altoi un pom cu o creanga a altui pom, spre exemplu. Plantele pot, asadar, sa inlocuiasca celulele moarte sau tesuturile mult mai usor decat animalele, daca sunt atacate (fie ca sursa atacului este un animal sau radiatia).

Radiatiile si alte tipuri de modificari ADN pot totusi sa cauzeze tumori in plante. Diferenta este ca acele tumori nu prea se pot imprastia in planta ca un cancer normal, multumita peretilor rigizi ai celulelor vegetale.

Astfel, ceea ce pentru noi a fost un dezastru de proportii incredibile, pentru plante a fost o sansa sa scape de influenta umana si sa vietuiasca in voia lor.loading...

Adauga un comentariu
Anunturi bzi.ro Adauga anunt gratuit