Sfatul medicului

De ce rezultatele analizelor difera de la un laborator la altul

Publicat: 24 iul. 2016
7

Sanatos sau bolnav? Aceasta este intrebarea multor persoane care s-au trezit in urma unor analize cu rezultate diferite de la un laborator la altul. Sunt multe cauze care pot explica erorile, insa cei care au de suferit sunt pacientii, care fie isi trateaza o boala inexistenta, fie din necunostinta de cauza ignora o afectiune care le poate pune viata in pericol. 

Reporterii cyd.ro si-au facut, intr-o saptamana, un set de analize la trei laboratoare din Bucuresti alese la intamplare: Biomedica, Synevo si Laboratorul MedPlus. La colesterol si la glicemie rezultatele au variat, cu precizarea ca au fost respectate regulile in ceea ce priveste dieta, si seara, si dimineata. Valorile au fost urmatoarele: colesterol: 172-174-194, glicemie: 77-81-86.

Chiar daca poate fi derutant pentru pacienti, medicii spun ca astfel de „greseli” sunt justificate. „Este vorba de aparatura diferita, medici diferiti care citesc in sange, probe diferite de sange, chiar daca este vorba de acelasi om de la care se preleveaza sange”, a declarat medicul de familie Remus Lupu.

Analize obligatorii pentru femei

Cazul de la Caracal: 5.000 de lei ca sa afle daca are cu adevarat hepatita B
Erorile grave si din pacate destul de frecvente, conform reclamatiilor depuse de pacienti la asociatiile care le protejeaza drepturile, sunt cele in care se dau false diagnostice de hepatita B sau C. Este si cazul unui barbat din Caracal. In 2008, pe cand se derula programul national de evaluare a starii de sanatate si se faceau gratuit anumite analize, I.L., in varsta de 47 de ani, a aflat ca are transaminazele si trigliceridele mari. Intr-un cuvant, ca sta prost cu sanatatea ficatului.

La recomandarea medicilor, si-a facut si un test pentru depistarea hepatitei C la unul din cele mai mari laboratoare din oras, Coram Medical. Cand a primit rezultatul, a inlemnit: hepatita C. „La alt laborator mi-au dat rezultatul in cinci minute” Cu hartiile in mana, s-a dus la alt laborator ca sa verifice diagnosticul. „Nici pe acasa n-am dat, pe nimeni n-am sunat. M-am dus cu hartiile in mana, le-am spus ce am patit, mi-au luat sange si mi-au dat rezultatele imediat, in cinci minute: tot hepatita C. Eram daramat. Abia acasa, i-am zis si sotiei ca am dat de belele”, povesteste I.L.

Au urmat o serie de investigatii la Institutul Fundeni, la alte clinici si la Laboratorul Synevo din Craiova, unde si-a facut si teste simple, dar si investigatii complete, care au infirmat diagnosticul initial de hepatita C. A platit pe analize, consultatii si deplasari vreo 5.000 de lei, bani pe care nu i-a mai recuperat niciodata.

„Cand am luat rezultatul de la laboratorul din Craiova, am inceput sa plang de bucurie. Am fost cu noile rezultate la Coram, laboratorul unde imi facusem initial analizele. Medicii si-au cerut scuze, mi-au spus ca poate fi din cauza reactivilor si mi-au trimis analizele la Medlife in Bucuresti, unde, la fel, au iesit negative. Dar, cand am fost la celalalt laborator sa le cer socoteala, a fost circ. Patroana aproape ca m-a dat pe faras afara, iar singura explicatie a fost ca se mai intampla”, povesteste barbatul.
De atunci, toate analizele pe care le-a facut, chiar si celelalte teste simple de depistare a virusului, au iesit bune. „Am donat recent sange, mi-a fost testat, totul indica faptul ca a fost o greseala”, conchide barbatul.

Invata sa descifrezi un buletin de analize

Care sunt greselile care duc la rezultate false
Unele erori apar din cauza faptului ca persoana care isi face analizele nu respecta regulile care se impun in cazul recoltarii probelor. „Daca o persoana merge la un laborator pentru a-si face un exudat faringian, dar mananca inainte si, in plus, se mai si spala pe dinti, in mod clar rezultatul este compromis”, explica medicul Calin Ciubotaru.

Exista erori care tin de procedura de recoltare. „Asistenta nu respecta procedura de recoltare. Cum bine se stie, eprubetele sunt preincarcate cu substante chimice diferite. Daca, din greseala, eprubetele se incurca intre ele, rezultatul este compromis”, explica Ciubotaru.

Se fac greseli de manipulare. „Dupa recoltarea probelor, eprubetele nu trebuie sa stea prea mult timp in stativ, ci tinute la frigider. in caz contrar, rezultatul nu va fi cel corect”, explica medicul Calin Ciubotaru.

Inventie revolutionara: Analize de sange fara mers la spital si rezultate instant pe mobil

„Testele de depistare a hepatitelor nu sunt sigure”
Patronul laboratorului Elit Medical si medicul care a lucrat si parafat analizele respective sustine ca testele rapide de depistare a hepatitelor nu sunt foarte sigure, mai ales cand exista suspiciuni. „Nu am ce sa comentez. imi amintesc acest caz. Noi am facut teste rapide de depistarea a virusului, care sunt sensibile la orice suspiciune. Daca este ceva suspect, noi dam un rezultat pozitiv si ii recomandam sa-si faca alte analize mai complexe. Cum majoritatea populatiei nu sufera de hepatita C, nu are rost sa cheltuim atat pe niste teste foarte scumpe. Exista si cazul in care virusul, chiar daca exista, sa nu iasa”, a declarat dr. Liliana Popescu, medic laborator si microbiologie, patronul Laboratorului Elit Medical, din Caracal.

Vasile Barbu, presedintele Asociatiei pentru Protectia Pacientilor, spune ca „analizele pentru depistarea hepatitelor sunt cel mai des gresite. Fie recoltarea este deficitara, fie sangele nu e centrifugat imediat ce este recoltat, fie reactivii nu sunt de calitate.
Traumele psihice si costurile repetarii analizelor sunt mari. Exista si posibilitatea ca un virus sa nu se depisteze, iar boala sa evolueze in ciroza”. Pacientii inselati pot da in judecata laboratorul, dar, de regula, conflictele se mediaza, rambursandu-se costurile analizelor.

sursa: cyd.ro

Adauga un comentariu