Stiri

De ce se afla Apple cu un pas inaintea Google?

Publicat: 27 mart. 2012

O comparatie intre Apple si Google poate parea la prima vedere la fel de potrivita ca una intre… mere si pere. Chiar daca exista multe diferente intre cele doua companii, odata cu introducerea sistemului de operare Android, publicul tinta al celor doi giganti IT se intrepatrunde tot mai mult. BusinessInsider a realizat o analiza comparativa care subliniaza motivele pentru care Apple se afla de obicei cu un pas inainte Google, la capitolele inovatie si reputatie.

1. Designul produselor

Modul in care este conceput designul produselor, fie ca este vorba de servicii online sau sisteme de operare, pare sa joace in rol foarte important in avnatajul Apple. Esecul unor proiecte in care Google a investit foarte mult, ca Google Wave sau Google TV, pare sa tina de conceptia companiei asupra clientilor sai.

In timp ce Apple a abordat intotdeauna designul punand accent pe simplitate, Google continua sa ofere produse cu unele calitati superioare, care sunt insa mai greu de inteles si de folosit.

Diferentele de conceptie incep chiar de la cele mai de baza produse. Gmail a implementat de mult timp modul de vizualizare a mesajelor de posta electronica sub forma de conversatie. Initiativa a fost laudata de cei cu inclinatii tehnice, insa pentru publicul larg, pentru oamenii care cred ca „Internetul” este icoana „E” albastra a browserului Microsoft, aceasta nu a fost o abordare prea usor de acceptat.

2. Recrutarea angajatilor

Poate cel mai important motiv ce sta baza diferentelor de design si accesibilitate este modul in care cele doua companii isi recruteaza angajatii.

Diferentele intre Google si Apple sunt mari in modul de abordare al problemei: Google pare sa prefere cei mai destepti oameni de la cele mai bune universitati, in timp ce Apple are standarde mai rezonabile. Viziunea din spatele succesului Apple ii apartine unui hipiot care a incercat de multe ori LSD, cel mai puternic drog halucinogen, Steve Jobs.

Statisticile realizate de reteaua sociala profesionala Linkedin arata ca Google prefera angajati de o inteligenta deosebita, de la Stanford si Universitatea Berkeley, iar Apple prefera angajatii care au studiat la Universitatea de San Jose – pe care nimeni nu o mentioneaza alaturi de Harvard, Stanford si Oxford.

O alta diferenta importanta intre conceptia despre resurse umane a celor doua companii de momentul recutarii. Google isi ia angajatii direct din mediul universitar, in timp ce angajatii Apple au o experienta de munca intre 5 si 10 ani. Cu o proportie mai mica de genii, Apple a putut sa creeze produse accesibile unui segment mai larg de oameni, in timp ce Google mizeaza si acum pe tehnologiile pentru cei deja initiati.

3. Google isi incalca promisiunile, Apple nu face promisiuni

Un alt motiv care tar putea intari avansul Apple in fata Google sunt promisiunile incalcate. Motto-ul neoficial „Don’t be evil” al Google a fost practic abandonat in ultimii ani. Google nu a avut pana de curand mari scandaluri legate de intimitatea utilizatorilor, insa acum gigantul IT pare ca vrea sa egaleze Facebook la numarul de incalcari ale confidentialitatii.

In timp ce noii termeni de utilizare Google sunt discutati la o comisia speciala in UE, pentru a se determina daca incalca legislatia europeana, reputatia companiei sufera tot mai mult pentru ca… a promis si a uitat. In schimb, Apple nu a facut niciodata promisiuni utilizatorilor si sufera mult mai putin, chiar daca incalca confidentialitatea utilizatorilor aproape la fel mult cu sistemul de operare iOS.loading...

Adauga un comentariu
Anunturi bzi.ro Adauga anunt gratuit