Religie

De ce se face sfestanie in casa in timpul postului Sf. Petru si Pavel

Publicat: 06 iun. 2018

Una din cele mai solicitate slujbe de catre credinciosii Bisericii noastre ortodoxe este Sfestania (slv. „sfestanie” sau „festanie” – luminare) sau Slujba sfintirii mici a apei, deoarece apa, in general, a avut un mare rol in viata religioasa a credinciosilor dintotdeauna si, am putea spune, in toate religiile. Aceasta este considerata ca unul din cele mai insemnate elemente care intra in alcatuirea cosmosului (apa, pamantul, aerul si focul). Pe de alta parte, apa este indispensabila pentru viata biologica a omului, cat si in activitatile gospodaresti.

Ea este un mijloc al curatirii atat fizice, dar si spirituale. Calitatea naturala a apei de a curata si spala a fost transferata in viata religioasa, apa devenind prin sfintire mijloc al purificarii, al curatirii spirituale. Prin limpezimea, gustul placut si efectul ei racoritor, apa simbolizeaza si actiunea purificatoare a harului divin, scrie ortodox.md.

In Molitfelnic sau Aghiazmatar gasim enumerate in partea premergatoare slujbei sfestaniei atat efectele, cat si folosul acestei slujbe: „Stiut sa fie ca prea bun si folositor de suflet obicei este sa se faca in biserici, in manastiri si in case, sfintirea apei la toate zilele dintai ale lunii si a stropi pe oameni. Aceasta apa sfintita, pe care Duhul Sfant, prin rugaciunile preotilor, o sfinteste, are multe feluri de lucrari, precum insasi ectenia sfintirii si rugaciunea marturisesc. Prin stropirea ei, duhurile cele viclene din tot locul se alunga; se iarta si pacatele cele mici de peste toate zilele, adica nalucirile diavolesti si gandurile cele rele; mintea se curateste de lucrurile cele spurcate si se indrepteaza spre rugaciune; bolile le alunga si da sanatate sufleteasca si trupeasca. Si mai pe scurt: toti cei ce o primesc cu credinta iau sfintenie si binecuvantare”.

Sfestania curata casa precum spovedania sufletului omului. Daca prin spovedanie, prin marturisirea pacatelor si dezlegarea acestora de catre preot, omul se curateste, isi curateste sufletul, isi improspateaza harul primit la botez, tot asa prin stropirea cu apa sfintita si prin rugaciunile preotului, casa sfintita la inceput se curateste de „toata lucrarea cea rea”, datorata fie pacatelor celor ce locuiesc in ea, fie oamenilor rauvoitori, fie duhurilor celor rele.

Ori de cate ori credinciosul simte nevoia curatirii si sfintirii casei, poate chema preotul pentru Sfestanie. Este bine ca Sfestania sa se faca in zi de post, deoarece este o slujba de curatire, de spalare, dar si pentru faptul ca cel care solicita savarsirea Sfestaniei trebuie sa se pregateasca prin post si rugaciune.

Daca nu se poate mai des, se face Sfestanie in casa, cel putin o data pe an. Se obisnuieste ca dupa ce a fost un deces in casa, la cateva zile dupa inmormantare, sa se savarseasca aceasta slujba deoarece crestinul simte nevoia resfintirii si binecuvantarii casei, nu pentru ca cel decedat ar fi intinat in vreun fel locul, ci pentru alungarea intristarii si dobandirea nadejdii. Cu atat mai mult, trebuie sa se savarseasca Sfestanie in casa sau in locul in care s-a comis un omor sau o alta faradelege (avort, incercare de sinucidere, varsare de sange, molima, intamplare rea sau accidente de orice fel etc.), pentru ca toate acestea se intampla din indemnul si cu lucrarea diavolului si a duhurilor rele.

Ce trebuie si cum trebuie sa ne pregatim pentru sfestanie? Cine doreste a chema preotul pentru a savarsi sfestanie in casa, trebuie sa stie cum trebuie sa se pregateasca pentru aceasta avand in vedere cele de mai jos. Mai intai, toti cei din casa este bine sa se spovedeasca, pentru ca inainte de a curati si sfinti casa, sa se curateasca si sa se sfinteasca ei insisi de pacatele si relele care afecteaza si casa in care ei locuiesc. Daca nu este in timpul postului, atunci cei din casa sa stie ca trebuie sa posteasca trei zile inainte sau cel putin ziua aceea si sa se fereasca de
cearta, dusmanii, injuraturi sau alte rele.

In al doilea rand, casa in care urmeaza a se face sfestanie trebuie curatita cat mai bine, de la un capat la altul si toate lucrurile din ea. Nu este de inchipuit sa stropim cu apa sfintita si sa facem rugaciuni pentru a curati casa de rele, iar casa sa fie murdara si neingrijita.

Apoi, orice slujba savarsita de preot in casa este echivalenta cu aducerea lui Dumnezeu in casa aceea prin lucrarea Sa sfintitoare si prin binecuvantarea Sa. Ori, daca atunci cand primim un oaspete obisnuit, dintre oameni, direticam si facem curatenie in casa, pentru a-l primi cum se cuvine, cu atat mai mult atunci cand vrem sa-L primim pe Insusi Dumnezeu. Asa cum ne spalam, ne ingrijim si ne primenim noi oamenii atunci cand mergem la biserica sau atunci cand ni se face orice slujba, tot asa trebuie primenita si casa noastra cand facem slujba in ea.

Pentru slujba sfestaniei, credinciosul trebuie sa pregateasca o masuta frumos acoperita, orientata spre rasarit (masuta poate fi asezata in fata sau in apropierea icoanei sau a coltului de rugaciune din casa), pe care va aseza urmatoarele: un vas larg la gura cu apa curata; o ceasca sau un pahar cu putin untdelemn; un manunchi de busuioc; doua sfesnice mici cu lumanari din ceara curata; o catuie cu carbune aprins si putina tamaie; o icoana (daca masuta nu se afla in fata icoanei din casa); un pomelnic cu cei ce locuiesc in casa.

Mai pot fi puse pe masa: o paine sau faina, putin untdelemn si putin vin, simbolizand roadele pamantului date de Dumnezeu spre hrana noastra, pentru a fi binecuvantate. Preotul va sta in fata masutei, iar credinciosii vor sta in spatele preotului, asa cum stam si la biserica, toti cu fata la rasarit. Toate usile camerelor vor fi larg deschise.loading...

Adauga un comentariu