Stiri si curiozitati

De ce se inchina crestinii la moaste?

Publicat: 28 ian. 2015
3

Parintele sibian Constantin Neculla vorbeste deschis despre traditia inchinarii la moaste.

„Tocmai pentru aceasta smerire a Duhului Sfant de a locui inca o vreme in materia moastelor. Atat de mult s-au indumnezeit sfintii, incat s-au facut locas Duhului Sfant si Acesta nu S-a mai despartit de ei. In anii dualismului austro-ungar o fost trimis intr-un sat din Ardeal o comisie, care sa analizeze taina unei icoane care izvora Mir. Au cercetat politistii, medicii, chimistii. La final, pompos si mandru de sine, seful comisiei a aratat ca privita din toate punctele de vedere icoana nu e decat un tablou. Un copil a intrebat daca au privit-o si din genunchi. Asezati, mai de voie mai de nevoie, in genunchi oamenii comisiei imperiale au amutit. Asa se vedea Mirul curgand. Nu, nu este un indemn la modul lui „crede si nu cerceta”.

Vezi si Cata PUTERE au de fapt MOASTELE sfintilor?

Ci crede ca cercetarea sa te ajute sa crezi. Biserica nu obliga pe nimeni la acte de inchinare la moaste. Efortul ei este chiar de a da continut unei atari gest liturgic. Ne cere sa implinim pilda vietii celor pe care-i pomenim. Atat. Si nu e putin. Zilele trecute un copil din Siria, crestin, a fost ucis prin taierea gatului de un fundamentalist. In timp ce i se taia gatul pruncul a zis, si sunt consemnate cuvintele sale, „am sa te spun lui Hristos ce-mi faci”! La intalnirea cu moartea ramane fidel Celui Inviat.

Nu cu sloganuri pe tricou, nici cu dezbateri culturale in fata camerelor de luat vederi in studiouri cu aer conditionat si cafeluta pe masa. Ci in praful stropit cu propriul lui sange. E interesant cum o media organizata sa provoace idolatrii de inchinare (ideologice, de moda, de cultura) este batjocoritoare tocmai la adresa inchinarii la moaste. Sigur ca excesul dauneaza chiar inchinarii. Fie sa aflam echilibrul in toate gesturile noastre”, afirma parintele Constantin Necula, pentru turnulsfatului.ro.

Adauga un comentariu