Sfaturi pentru casa si gradina

De ce se planteaza iasomia in locurile limita ale gradinii

Publicat: 30 mai 2018

Iasomia, cunoscuta si sub numele de lamaita este un arbust, care se umple de flori cu parfum irezistibil la finele lunii mai, inceputul lui iunie. Se poate spune despre iasomie ca este arbustul cu cele mai parfumate flori de vara. Partea cea mai frumoasa din povestea despre iasomie este ca florile, albe, frumoase si delicate au o viata luna, iar arbustul este minunat ca planta decorativa in curti si gradini, atat prin aspect, cat mai ales prin parfum.

Daca vrei sa plantezi plantezi iasomia, alege un loc insorit. Soarele este cel mai bun stimulet pentru o mare productie de flori. Al doilea detaliu este ca acest arbust are nevoie de mult spatiu, pentru a creste si a se raspandi. Poti folosi aceasta tendinta naturala si poti planta iasomia langa garduri, in locurile limita ale gradinii pentru ca acesta sa se dezvolte in voie si sa cucereasca spatiul. Il poti folosi ca arbust de fundal. Trebuie doar sa te asiguri ca este plantat intr-un loc de unde te poti bucura si tu de mirosul sau dulce. Iasomia poate fi plantata in grupuri, pe post de gard viu, sau individual, in gradina ta. Desi tolereaza o varietate de soluri, iasomia se dezvolta cel mai bine in locurile care dreneaza bine excesul de apa.

Poti pune in gradina plantele crescute in containere, din primavara pana in toamna. Pregateste locul de plantare utilizand o furca pentru a afana pamantul, apoi sapa o groapa de 30-40 de centimetri adancime si pune inauntru ingrasamant natural, pe un strat de 5-10 centimetri grosime. Groapa trebuie sa aiba de doua ori diametrul recipientului in care a stat planta pana la transplantare.

Curatarea atenta si periodica a crengilor de iasomie o va ajuta sa se dezvolte mai viguros. Nu uita ca aceasta planta poate fi folosita cu succes la amenajarea peisajului din gradina si, cu cat vei avea mai mult grija de ea, cu atat iti va aduce mai multe satisfactii.

Iasomia atrage insectele. Datorita faptului ca iasomia este plina de nectar, aceasta atrage diverse insecte, insa in special fluturii. Astfel, in timpul sezonului cald, vederea iti va fi incantata nu doar de aspectul acestui arbust, ci si de fluturii care vor zbura din ramura in ramura. Pe langa fluturi, iasomia mai atrage albine si chiar viespi. Partea mai putin frumoasa din poveste este ca exista riscul sa fie puternic atacata de afide, asa ca sunt necesare tratamente preventive pentru indepartarea acestor insecte daunatoare.loading...

Adauga un comentariu