Culinar

De ce se pune lapte în ceai? Mihaela Bilic explică mecanismul

Publicat: 25 ian. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
De ce se pune lapte în ceai Mihaela Bilic explică mecanismul
Mihaela Bilic nu recomandă consumul de ceai negru des. Dacă totuși îl bem, atunci să avem alături și niște lapte

Sună ciudat să bei lapte cu cea, nu-i aşa? Totuşi, acesta e un lucru obişnuit în tradiţia englezească. Nu ţine numai de gust şi preferinţe, ci şi de un considerent din punctul de vedere al sănătăţii. Iată de ce se pune lapte în ceai!

În multe ceaiuri se găseşte o cantitate mare de tanin. Aceasta e o substanţă care nu permite fierului să fie absorbit în organism. Rolul laptelui este să contracareze efectul taninurilor.

Pentru a înţelege mai bine cum funcţionează tot mecanismul, nutriţionistul Mihaela Bilic a explicat detaliat pe pagina sa de Instagram.

De ce se pune lapte în ceai?

„Argumentele din spatele obiceiurilor

DE CE englezii pun lapte în ceai? Ca să blocheze efectul taninurilor!
Unele obiceiuri sau combinațîi alimentare par curioase, însă întotdeauna în spatele unei tradițîi se ascunde un argument nutrițional real. Taninurile sunt substanțe cu efect antioxidant prezente în ceai, cafea, fructele de culoare închisă și vinul roșu. În principiu ele au efecte benefice antioxidante, însă ceaiul negru are un inconvenient: blochează̆ absorbția fierului. O ceașcă de ceai băuţă în timpul mesei scade cu 10-60% absorția de fier din alimente sau suplimente pe o perioadă̆ de 45 minute.

Ceaiul negru este cel mai puternic inhibitor al absorbției fierului, efect pe care ceaiul verde sau cafeaua nu îl are.

Cum putem scăpa de acest inconvenient? Punând lapte în ceai, după metoda englezească ?Taninurile se vor lega de proteinele din lapte și în felul acesta fierul rămâne neafectat? Altă soluție ar fi să evităm să bem ceai atunci când consumăm produse bogate în fier: carne, pește, ficat, legume cu frunze verzi (spanac, pătrunjel)”, explică Mihaela Bilic, nutriționist, pe Instagram.

Cu alte cuvinte, e de preferat să evităm ceaiurile negre. Dacă totuși ne plac și vrem să le consumăm din când în când, atunci trebuie să contracarăm efectul lor punând lapte în ceașcă.

Adauga un comentariu