National

De ce se scumpesc gazele, desi pretul e plafonat prin OUG

Publicat: 28 iun. 2019

Desi potrivit autoritatilor platim mai putin la gaze, pe piata libera pretul a crescut foarte mult. Efectul majorarii se va vedea in buzunarele populatiei.

In luna mai, pretul gazelor din productie interna, pe Bursa Romana de Marfuri, a avut o medie de peste 100 de lei pe mega wat pe ora, ceea ce reprezinta un record pentru gazele romanesti.

Prin OUG 114, data la finalul anului trecut, tariful furnizat consumatorilor casnici este plafonat, insa, urca treptat pretul pentru livrarea in industrie.

Mai departe vor fi efecte in lant in intreaga economie, pana la scumpirea oricarui produs sau serviciu.

Pe termen lung, specialistii trag un semnal de alarma si spun ca Romania ar putea pierde independenta energetica.

Ce spune Johan Meyer, CEO Franklin Templeton Investments: „Clar nu e profitabil pentru producatorii locali sa produca si sa vanda gaz la un pret plafonat. Distorsiunile introduse de OUG 114 nu sunt in interesul tarii sau al consumatorilor industriali sau casnici. Distorsiunile introduse prin OUG 114 au avut deja un impact major. Ce inseamna asta pe termen lung? Ca tara nu se va mai putea autosustine in ceea ce priveste gazul si se va baza pe importurile de gaze din alte state din regiune. Ceea ce ne pune la mila …. Caror tari? Rusia!”loading...

Adauga un comentariu
Anunturi bzi.ro Adauga anunt gratuit