Mama si copilul

De ce tot mai multi copii sunt obezi

Publicat: 01 mai 2019
7

Fiecare al treilea baiat (27%) si a cincea fata (20%), cu varste cuprinse intre 13 si 17 ani, sunt prea grasi, se arata intr-un studiu referitor la starea de sanatate a copiilor din spatiul Uniunii Europene, citat de cotidianul german Die Welt. Numarul tinerilor supraponderali creste in fiecare an cu aproximativ 400.000 numai in Europa, sustin autorii germani ai unui studiu privind sanatatea copiilor din UE. Motivul: alimentatia nesanatoasa bogata in glucide si proteine, elemente nutritive cu potential caloric foarte mare.

Doar 13% dintre copiii cu varste cuprinse intre 13 si 17 ani mananca mai mult de 200 de grame de legume pe zi si doar 16% dintre ei consuma cel putin doua portii de fructe pe zi. De asemenea, 40% din baieti si 70% din fete fac prea putina miscare. Fiecare al doilea tanar isi satisface insa necesarul caloric pe zi prin grasimi, printre alimentele preferate numarandu-se pizza, cartofii prajiti si semipreparatele. 7% din fonduri se duc pe tratamentul complicatiilor obezitatii.  

Potrivit Comisiei Europene, aproximativ trei milioane dintre scolarii europeni sunt supraponderali sau obezi. Cei mai multi copii cu greutatea mai mare decat limita normala sunt britanici si polonezi. Problema este ca multi dintre ei vor deveni adulti supraponderali, iar riscul de boli cardiace, diabet, hipertensiune arteriala sau atac cerebral si de dezvoltare a anumitor tipuri de cancer va fi mai mare decat la persoanele cu o greutate normala.

Potrivit datelor oferite de executivul de la Bruxelles, aproximativ 7% din costurile generale din sistemele de sanatate din cadrul UE se duc pe tratamentul bolilor provocate de obezitate. Studiul efectuat de cercetatorii germani a fost realizat in 26 de universitati si institute de cercetare din zece state ale Uniunii Europene, intre care Germania, Marea Britanie, Franta, Italia, Austria si Suedia.

Adauga un comentariu