Sanatate si frumusete

De ce trebuie masurata tensiunea arteriala la ambele brate?

Publicat: 21 mai 2018

In majoritatea cazurilor, tensiunea arteriala este masurata doar la un singur brat. O greseala, sustin expertii. Oamenii de stiinta britanici de la Facultatea de Medicina si Stomatologie din cadrul Universitatii Exeter au descoperit ca o diferenta a valorilor tensiunii sistolice (mari) intre cele doua brate de peste 15 mm coloana de mercur este un simptom al unei afectiuni grave. Mai exact, medicii britanici sustin ca aceasta diferenta indica faptul ca vasele sangvine care iriga membrele sunt intarite si, probabil, ingustate, astfel ca sangele nu mai circula corespunzator.

Rezultatul cercetarii, care a constat in analizarea a 28 de studii anterioare, a aratat ca diferenta de 15 mm coloana de mercur a tensiunii masurate la ambele brate este echivalenta cu un risc de 2,5 ori mai mare de a suferi de boala vasculara periferica. Aceasta este o afectiune care apare din cauza ingustarii si intaririi vaselor de sange periferice, in special in cazul celor care „hranesc” picioarele. De asemenea, riscul de a suferi un accident vascular cerebral (AVC) creste de 1,5 ori in cazul acestor persoane comparativ cu cele care obtin aceleasi valori ale tensiunii la ambele brate. De aceea, medicii recomanda ca, periodic, sa ne masuram tensiunea arteriala la ambele brate. Este important de stiut ca, in general, atunci cand rezultatul difera de la un brat la celalalt, valoarea cea mai mare este cea „reala”. Tensiunea normala este considerata 140 mm coloana de mercur (cea sistolica) si 90 mm coloana de mercur (cea diastolica).

”Tensiunea se ia si la mana dreapta si la mana stanga pentru a vedea daca nu este o diferenta de tensiune intre cele doua maini. O deviatie de 10-12 mm este una normala. Daca este mai mare inseamna s-ar putea sa fie o ingustare, un obstacol care blocheaza vasul de sange”, este de parere si Acad. Prof. Dr. Constantin Popa, Presedinte al Asociatiei Nationale Romane de Stroke si membru al Academiei Romane.loading...

Adauga un comentariu