National

De ce trebuie sa ai anvelope de iarna in sezonul rece! Iata lucrurile pe care nu le stiai

Publicat: 20 nov. 2018
1

In fiecare an, inainte de venirea iernii, auzim si citim comentarii de genul „eu nu am nevoie de cauciucuri de iarna, ca ma descurc si cu cele de vara pe zapada”. Ei bine, pe langa faptul ca e foarte periculos sa faci asta, risti sa intri in atentia Politiei si sa primesti o amenda consistenta. Daca nu esti convins inca de faptul ca ai nevoie de anvelope de iarna in sezonul rece, iata cateva motive. Daca vine iarna, inseamna ca o sa fie frig si, cel mai probabil, o sa ninga. Asa ca ar fi bine sa iti echipezi masina cu anvelope de iarna. Astfel, atunci cand o sa dai de greu o sa poti inainta fara sa blochezi drumul, fara sa-ti strici masina si fara sa ranesti pe cineva.

In cazul in care nu esti convins inca de utilitatea cauciucurilor de iarna, iata cateva motive pentru care ar trebui sa renunti la gumele de vara in favoarea celor gandite pentru a face fata frigului.

Taximetristii, victime ale vulcanizatorilor in aceasta iarna. Mesaj viral pe internet: "Ia zi boss… 250 de lei e bine?"

1. E ilegal sa circuli pe drumuri acoperite cu zapada, polei sau gheata cu o masina care nu e echipata cu anvelope care poarta marcajul M+S (sau M.S. sau MS sau M&S). In cazul in care te opreste Politia si constata ca nu ai respectat legea, poti primi intre 9-20 de puncte amenda. Amenda maxima poate ajunge la 2.900 de lei.
2. Aderenta este mult mai buna. Cauciucurile de iarna sunt mai moi decat cele de vara si au fost gandite pentru temperaturi mai mici de 7 grade Celsius. Gandeste-te asa: un burete moale si poros nu e foarte usor de mutat pe o bucata de asfalt, in vreme ce un burete inghetat bocna se comporta ca un puc de hochei. Acum imagineaza-ti ca anvelopa e buretele.
3. O anvelopa de iarna e facuta pentru a se autocurata de zapada in timpul mersului, in vreme ce o anvelopa de vara e facuta pentru a se autocurata de apa.
4. Iti protejezi gumele de vara si le prelungesti viata. Daca ai decis ca merita sa-ti cumperi cauciucuri de iarna, inseamna ca anvelopele de vara stau la pastrare cateva luni in fiecare an, nu?

Adauga un comentariu