Sfatul medicului

De ce trebuie sa ne indepartam alunitele iarna

Publicat: 02 ian. 2015

Aparuti de-a lungul timpului sau prezenti inca din nastere, nevii melanocitari (alunitele) produc o serie de dezavantaje, cum ar fi un aspect neplacut sau faptul ca pot provoca un disconfort fizic la contactul cu hainele sau prin prezenta lor in zone in care pot fi usor lezati. Mai mult decat atat, in unele cazuri acestia sunt supusi riscului de a se transforma in melanom, de a deveni cancerigeni.

Dr. Alina Suru, medic specialist dermatologie in cadrul Columna Medical Center, explica pentru ziare.com ca sezonul rece este cel mai indicat pentru o operatie de indepartare a alunitelor, in special prin prisma faptului ca ulterior acestea va trebui sa eviti expunerea la soare mai multe luni.

Ce sunt, de fapt, alunitele? Acestea apar ca formatiuni la nivelul pielii si reprezinta proliferari benigne ale unor celule numite melanocite.

Persoanele cu multe alunite sunt mai ferite de imbatranirea prematura
Fiind extrem de des intalnite, acestea incep, de obicei, sa apara la varsta de 2-3 ani, stabilizandu-se ca numar pe la 30 de ani. Fiecare persoana are in medie 20-40 nevi melanocitari (alunite) pe suprafata pielii, numarul acestora fiind afectat de factori precum expunerea la soare sau factori hormonali cum ar fi pubertatea sau sarcina.

Este extrem de important sa evaluati periodic evolutia alunitelor pentru a depista din timp probleme grave ale pielii. Regula ABCDE este o metoda simpla cu ajutorul carea puteti sa le urmariti:

Asimetrie – daca alunita, anterior simetrica, isi schimba forma;
Borders – daca marginile o data netede, devin neregulate;
Culoare – daca aceasta se modifica in timp sau apar mai multor culori;
Diametrul – nu ar trebui sa depaseasca sase mm;
Elevatie – cresterea pe verticala a leziunii.

Oricare dintre aceste elemente poate reprezenta un semnal de alarma, si trebuie sa va adresati medicului dermatolog pentru un consult clinic. Nu uitati ca preventia este cel mai important aliat al sanatatii dumneavoastra.loading...

Adauga un comentariu