Sanatate si frumusete

De ce unii oameni albesc prematur?

Publicat: 08 oct. 2018

De ce unii oameni albesc atat de repede? Statisticile arata ca varsta medie la care incepem sa albim este de aproximativ 35 de ani. Asa cum pielea si ochii au o anumita culoare si parul nostru poate fi blond , saten, negru sau roscat. Aceste nuante sunt date de doua tipuri de melanina – eumelanina, ce produce culorile maroniu inchis si negru, si feomelanina, ce produce parul roscat si blond. Modul in care aceste celule se combina vor determina culoarea parului nostru.

Firele de par se dezvolta din foliculi, care isi au fundatia in epiderma – stratul pielii ce acopera corpul – si sunt hraniti de scalp. Prin urmare, pentru a avea un par frumos este nevoie ca nutrientii din sangele care o hraneste sa provina dintr-un corp sanatos. Nici mostenirea genetica nu trebuie ignorata.

Statisticile arata ca varsta medie la care incepem sa albim este de aproximativ 35 de ani pentru caucazieni, putin sub 40 de ani pentru asiatici si peste 45 de ani pentru africani.

In cazul celor de rasa alba, se estimeaza ca 50% dintre persoane vor fi incaruntit in proportie de 50% pana la varsta de 50 de ani.

Albim prematur din motive clare – Alimentatia necorespunzatoare este unul dintre factori. Un regim alimentar care contine un nivel ridicat de aminoacizi si calciu poate contribui la productia de melanina. De asemenea, specialistii arata ca un consumul de vitamine din complexul B, in special acid folic (B9), B5 si B12, prin dieta (ficat, legume bio, ciuperci, drojdie) si suplimente, poate reusi, cel putin partial, intarzierea incaruntirii.

Poluarea contribuie la incaruntire deoarece poate provoca daune la nivel celular, iar fumatorii trebuie sa stie ca acest obicei ii face de pana la patru ori mai susceptibili la a avea parul carunt in comparatie cu nefumatorii.

Incaruntirea prematura poate avea, dupa cum spuneam, si o componenta ereditara. Este deci foarte probabil ca daca cineva din familie sa fi albit de tanar acest lucru sa se transmita urmasilor.

Si igiena insuficienta, spalarea frecventa pe cap cu apa excesiv de fierbinte, uscarea cu foenul si utilizarea intensa a substantelor chimice, invazive pot contribui, de asemenea, la o incaruntire prematura.

Un alt factor ce ar contribui la incaruntire, identificat in 2009, arata ca foliculii de par produc peroxid de hidrogen in cantitati mici, iar expunerea firelor la acesta duce la albire.

Aceasta substanta este prezenta si in unele tratamente pentru modificarea nuantei parului si, in mod normal, aceasta cantitate mica de peroxid de hidrogen produsa de foliculi este descompusa de o enzima cunoscuta sub numele de catalaza. Odata cu inaintarea in varsta, productia de catalaza se reduce insa, iar peroxidul de hidrogen se acumuleaza blocand productia de melanina, iar parul devine din ce in ce mai lipsit de culoare. loading...

Adauga un comentariu