Sfatul medicului

De ce verdeturile de primavara tinute la intuneric devin nocive

Publicat: 17 apr. 2015
7

Salata verde, spanacul, ridichile de luna si alte verdeturi de primavara sunt sanatoase, insa trebuie sa stii foarte bine cum au fost cultivate. Crescute in soluri poluate, astfel de legume atrag nitrati. Cercetarile arata ca mai ales vegetalele cultivate in sere si solarii acumuleaza cantitati foarte mari de nitrati.

Cele mai bune verdeturi de primavara pentru un organism sanatos

Speciile care au un continut ridicat de nitrati sunt reprezentate in general de legume cu frunze la care acumularea se realizeaza in frunze, ciclul de vegetatie pana la data de recoltarii fiind scurt (salata, spanac, rucola). Tot in aceasta categorie se incadreaza si cateva specii de radacinoase, la care acumularea se face cu precadere in radacini (sfecla rosie, ridichi, mangold).

Verdeturi de primavara. 16 modalitati de a folosi ca medicament urzica, spanacul, leurda, loboda, stevia, ceapa si usturoiul verde

Ce se intampla cu legumele cu frunze verzi tinute la intuneric
In plus, odata recoltate, salata, spanacul dar si alte legume cu frunze ar trebui consumate cat mai repede, daca nu, macar pastrati-le la lumina, nu la intuneric.

„Fara o sursa de lumina metabolismul plantei insasi genereaza nitrati si atunci, veti manca nitrati cu lingura. Acestia blocheaza hemoglobina atunci cand ii mancam, asta inseamna ca sangele nu mai poate transporta oxigen la celule, iar acestea mor. Neuronii sunt cei mai sensibili si mor primii la lipsa de oxigen, dar foarte sensibile sunt si celulele musculare, si hepatocitele (celulele din ficat)”, sustine prof.dr. Gheorghe Mencinicopschi.

11 plante de primavara care iti purifica organismul de toxine

Efectele nocive ale nitratilor, de la cianoza la cancer
De asemenea, sub influenta microflorei si a mediului acid din stomac, nitratii se transforma in nitriti care ulterior se transforma in nitrozamine si nitrozamide. Efectul nociv al nitrozaminelor a fost dovedit in anul 1959 cand in literatura de specialitate au fost semnalate cazuri de cancer hepatic. Alte tipuri de cancer declansate de aceste substante nocive sunt: cancer de stomac, colorectal, vezica.

Un alt efect nociv al nitritilor in care s‑au transformat nitratii ingerati este acela ca se pot combina cu hemoglobina pe care o transforma in methemoglobina, reactie care are la baza oxidarea fierului. Methemoglobinemia afecteaza in special nou‑nascutii, femeile care alapteaza si batranii.

Cei care sufera de aceasta boala prezinta cianoza gurii si a extremitatilor, pot avea greutati in respiratie, asfixie si anxietate.
Vitamina C este foarte eficienta in prevenirea conversiei nitratilor in nitriti, deci consumati cat mai multe legume care o contin.

Semnele intoxicatiei cu nitrati





Adauga un comentariu