Stiri Turism

De ce vor grecii sa inchirieze Acropole

Publicat: 11 ian. 2012

Grevele si imaginea proasta pe plan international au lovit industria turistica elena, motiv pentru care oficialii de la Atena iau in calcul inchirierea vestigiilor de pe Acropole.

In urma cu mai bine de un an, un titlu din presa germana starnea indignare si revolta in randul grecilor, oficiali si populatie deopotriva. „Vindeti-va insulele, greci faliti! Si vindeti si Acropole!”, titra cotidianul „Bild”. Nu era o idee a jurnalistilor. Materialul se baza pe interviul acordat de Frank Schaeffler, finantist membru al partidului liberal FDP, care face parte din aceeasi coalitie.

Propunerea a fost preluata rapid si de alti parlamentari germani. „Cei aflati in insolventa trebuie sa vanda tot ceea ce este necesar pentru a-si putea achita creditorii. Grecii detin cladiri, companii si insule nelocuite, care ar putea fi folosite pentru rambursarea datoriilor”, declara si Josef Schlarmann, membru al coalitiei de guvernare condusa de Angela Merkel.

„Nu suntem de vanzare!”

Declaratiile au fost luate ca un adevarat afront la Atena, unde, la scurt timp, protestatarii au inceput sa poarte pancarte pe care scria „Nu suntem de vanzare!”.

Acum, grecii au dat indignarea pe simt practic si vin chiar ei cu planul de afaceri. Gerasimos Giakoumatos, parlamentar elen, membru al partidului conservator Noua Democratie si fost ministru al Sanatatii, a declarat luni ca Acropole si alte situri arheologice aflate in patrimoniul statului ar putea fi inchiriate pentru a aduce bani in vistieria statului.

„Ar trebui sa inchiriem Acropole si alte situri pentru a creste veniturile statului cu demnitate, si nu sa taiem salarii si pensii”, a spus parlamentarul intr-un interviu acordat unui post local de radio. Acesta a subliniat ca este necesar ca angajatii din Ministerul Culturii sa nu mai protesteze, intrucat grevele lor au impiedicat mii de turisti sa viziteze obiectivele elene in ultimul an. „Este mai umilitor atunci cand vizitatori din China, Finlanda sau Ecuador ajung la Atena doar pentru a gasi Partenonul inchis din cauza grevelor”, a adaugat Giakoumatos. In joc este o industrie cu un aport de 18% la Produsul Intern Brut. Inainte de izbucnirea crizei, peste 16 milioane de turisti vizitau anual Grecia, insa numarul acestora a scazut cu aproximativ 20% de cand au inceput problemele.

Unul din cinci greci lucreaza in turism

19% din forta de munca a tarii lucreaza in domenii care au legatura cu turismul, ceea ce inseamna ca unul din cinci greci apti de munca sunt afectati de eventualele probleme prin care trece industria. Acropola din Atena este considerat cel mai cunoscut obiectiv turistic elen, iar „emblemele” sale sunt Partenonul si Erehteionul, ambele temple dedicate zeitei Atena. Locul era vizitat, in medie, de 1,4 milioane de turisti anual.

De la izbucnirea crizei, Acropole a fost inchis de mai multe ori din cauza protestelor, iar numarul vizitatorilor a scazut la 995.000, potrivit datelor agentiei de statistica a Greciei. Pretul unui bilet de intrare se ridica la aproximativ 12 euro. Pentru a impulsiona turismul, operatorii au inceput sa aplice reduceri semnificative.

Planurile le sunt nimicite insa de greve si, mai nou, de posibilitatea destramarii zonei euro. Touroperatorul german TUI a purtat deja negocieri cu hotelierii greci pentru a gasi modalitati de plata in cazul disparitiei euro.

„Ar trebui sa inchiriem Acropole si alte situri pentru a creste veniturile statului cu demnitate, si nu sa taiem salarii si pensii. ” a precizat Gerasimos Giakoumatos,  parlamentar elen.

18% este aportul industriei turistice in Produsul Inter Brut al Greciei.loading...

Adauga un comentariu
Anunturi bzi.ro Adauga anunt gratuit