Actualitate

De cine se izbeste Iohannis? De Trump sau de Merkel?

Publicat: 20 aug. 2019

Care ar putea fi interesul lui Donald Trump de a se intalni cu Klaus Iohannis, incalcand toate protocoalele practicate intre state, cu numai doua saptamani inainte de declansarea campaniei electorale pentru alegerile din Romania? De ce ar face asta? Ce teme de interes legate de Romania ar presa Casa Alba? Daca am putea raspunde corect la asemenea intrebari, am fi in masura sa cantarim cu o unitate corecta de masura greutatea acestei vizite.

 Jumatatea goala a paharului dupa Ludovic Orban  

Uniunea Europeana cu doua motoare, Germania si Franta, refuza sa puna jos banii pentru NATO. Faimosul procent de 2% din Produsul Intern Brut. Si de aceea, nu intamplator, in cursul intrevederii extrem de reci dintre Donald Trump si Angela Merkel din urma cu doi ani, presedintele american i-a aratat cancelarului Germaniei, batandu-i obrazul si refuzand sa dea mana cu aceasta, nota de plata. O nota de plata uriasa, neachitata de Berlin. Acum, bimotorul franco-german agita o tema extrem de dezagreabila pentru Statele Unite, si anume crearea unei armate proprii a Uniunii Europene. Ceea ce practic echivaleaza cu aruncarea NATO la lada de gunoi a istoriei. Iar NATO, se stie, este puternic dominat de Statele Unite. In schimb, Romania pana in prezent respecta conditia procentului de 2%. Si este, din acest punct de vedere, laudata de America lui Donald Trump. Ii va cere presedintele Statelor Unite presedintelui roman sa continue parteneriatul cu NATO, refuzand constructia unei armate europene? Daca da, atunci Donald Trump e un naiv. Pentru ca este posibil de presupus ca domnul Klaus Iohannis nu va executa intocmai si la timp ordinele venite de la Washington. Daca ar proceda astfel, si-ar pierde sustinerea cancelarului german. Si a presedintelui francez. Si a celorlalte state din nucleul dur UE. Iar pierderea acestei sustineri poate echivala cu pierderea alegerilor.

Ce altceva l-ar mai putea preocupa pe Donald Trump legat de Romania? O politica ceva mai ferma in raport cu Rusia. O fermitate neimpartasita de binomul franco-german. Din nou Iohannis ar putea fi prins la mijloc. Si din nou el va risca sa piarda sustinerea uneia sau alteia dintre parti.

O tema relevanta este si mutarea ambasadei de la Tel Aviv la Ierusalim, asa cum Israelul doreste. Si asa cum Statele Unite au facut. Si asa cum nu doreste nici in ruptul capului Germania, impunand acest refuz ferm si Uniunii Europene. Din nou Iohannis isi poate prinde urechile.

Statele Unite au rupt unilateral intelegerea cu Iranul, o intelegere care a fost negociata multi ani. Uniunea Europeana respecta acordul. Ce va face Romania in aceste conditii? Va urma calea trasata de Casa Alba sau calea trasata de Germania, prin Uniunea Europeana?

In toiul disputelor privind viitorarea armata UE, americanii au anuntat ca si-ar putea retrage cei 30.000 de militari stationati in Germania si care pana in prezent au aparat acest stat de o posibila agresiune rusa. Asta in conditiile in care Germania refuza sa suporte costurile. Oficialii germani au reactionat extrem de dur. Recomandandu-le americanilor ca atunci cand pleaca, sa-si stranga toate bagajele. Adica si armamentul nuclear. In timp ce Romania s-a aratat dispusa, printr-o decaratie facuta de curand de Klaus Iohannis, sa suporte costurile unei suplimentari a fortelor militare americane stationate in Romania. Ar merge Klaus Iohannis atat de departe incat, cu riscul de a zgandari serios Berlinul, sa accepte si relocarea in Romania  a unor baze nucleare, care urmeaza sa fe dizlocate din Germania? Sau se joaca o carte si mai mare legat de o alta relocare pusa la cale eventual tot in Romania, cea  a bazei de bombe termonucleare de la Incirlik, Turcia? Din nou, Klaus Iohannis ar urma sa devina un elefant surprins in timp ce incearca sa se strecoare prin ochiul unui ac de cusut.

Sunt extrem de curios ce se va ascunde in spatele unei intalniri aparent benefice pentru presedintele Romaniei si pentru Romania. Si care vor fi pana la urma efectele inclusiv cele perverse, ale acestei intalniri la cel mai inalt nivel? Lipsita insa, dupa cum se anunta, de prea multe ceremonii. Si fiind afectata de absentele primelor doamne. In orice caz, nu poate fi o vizita de stat. Atata timp ca o importanta componenta a statului, Guvernul Romaniei, lipseste cu desavarsire.

Sau, Doamne fereste, Iohannis ii va promite azi lui Donald Trump schimbarea prin Ordonanta de Urgenta a Legii offshore, pentru a mari profiturile Exxon Mobil in detrimentul statului roman?loading...

Adauga un comentariu
Anunturi bzi.ro Adauga anunt gratuit