Local

De ei trebuie sa te feresti! De-a lungul timpului au provocat nenumarate tragedii

Publicat: 06 sept. 2015
1

@ Lipsa de experienta îi transforma intr-un pericol pentru traficul iesean @ Incepatorii provoaca cele mai multe accidente rutiere @ Numarul celor care primesc permisul de conducere este in crestere in acest an @ In unele cazuri, teribilismul de care dau dovada ii costa viata

Traficul iesean, aglomerat si dezorganizat, este in continuare o problema. Acesta gazduieste zilnic accidente rutiere, unele dintre ele avand sfarsit tragic. Tinerii care obtin permisul de conducere reprezinta in mod special un pericol, multi dintre ei nefiind capabili sa se adapteze cu usurinta la conditiile intalnite pe soselele orasului. Astfel, acestia ajung sa fie autorii unor adevarate tragedii, lipsa de experienta facandu-i sa nu stie cum sa reactioneze in situatiile de criza. Intr-un oras in care multi dintre soferi uita ce au invatat pe bancile scolii si conduc dupa propriile reguli, nu mai au loc parca si tinerii incepatori, care sunt tratati de multe ori cu dispret de cei cu experienta la volan.

Numarul accidentelor creste considerabil

Intersectiile aglomerate dar si marile bulevarde, care au mai multe benzi de circulatie, ridica adevarate probleme incepatorilor, care, de multe ori nu abordeaza o atitudine preventiva si nu reactioneaza corect in momentele cheie din trafic. Astfel, lipsa de experienta alaturi de circulatia bara la bara, poate conduce adesea la tragedii pe soselele orasului. In acest an, numarul tinerilor care au primit permis de conducere este in crestere fata de anii precedenti. Cel mai probabil, odata cu numarul de incepatori care au luat cu asalt traficul, a crescut si numarul accidentelor rutiere provocate de tineri. „In anul curent s-a inregistrat o crestere a numarului de accidente produse de tineri, cu varste cuprinse intre 18 si 22 de ani.

Acestia sunt soferii care au obtinut permis de conducere in anii 2013, 2014 sau 2015″, declara Liviu Zanfirescu, sef al Serviciului Rutier Iasi. Tehnologia a ajuns o necesitate si o obisnuinta, mai ales in randul tinerilor. De multe ori, acestia nu pot renunta la telefonul mobil nici macar atunci cand se afla la volan. Chiar daca stiu ca scrisul mesajelor in timpul condusului le poate aduce sfarsitul, multi dintre soferii incepatori neglijeaza acest lucru, neputand sa isi dezlipeasca ochii de ecranul gadget-ului. Astfel, autoritatile recomanda soferilor sa renunte la alte activitati in timp ce se afla la volan si sa fie atenti doar la drum.

Respectul, cea mai buna solutie

Multi dintre incepatori se intalnesc adesea cu astfel de probleme. Soferii cu experienta la volan isi pierd rabdarea atunci cand au de-a face cu un proaspat conducator auto si uita ca respectul este foarte important in trafic. Astfel, tinerii ajung sa fie pusi in situatii din care nu stiu sa iasa, unele dintre ele incheindu-se intr-un mod tragic. Chiar daca acestia au obtinut cu usurinta permisul de conducere, trebuie sa treaca o perioada lunga de timp pentru ca ei sa capete o atitudine preventiva.

„In trafic, cel mai bine este sa ne respectam intre noi. Trebuie mai mult respect, pentru ca nu are ce cauta agresivitatea. Conducatorii auto trebuie sa fie primii hotarati in trafic si sa renunte la alte preocupari in timp ce se afla la volan. In municipiul Iasi, o mare problema este ca nu se pastreaza distanta de mers, astfel producandu-se multe dintre accidente”, mai spune Liviu Zanfirescu. Noii soferi trebuie sa fie intotdeauna cu ochii in patru, pentru ei rabdarea fiind un punct foarte important. Situatiile dificile pe care le vor intampina in trafic ii vor ajuta sa obtina experienta necesara pentru a evita tragediile rutiere.

Adauga un comentariu