Local

De ieri, ROMGAZ a scazut cota de gaz alocata Centralei Electrotermice I Iasi

Publicat: 03 feb. 1999

•CET primeste cu 40% mai putin gaz decit cantitatea contractata
•Stocurile de pacura sint in crestere, prin intrarea in tara a combustibilului importat din Rusia
•Datoriile RA Termoficare catre furnizorul de energie termica au ajuns la 136 miliarde lei

Reprezentantii Centralei Electrotermice (CET) I Iasi au fost instiintati ieri, ca ROMGAZ nu poate asigura cota contractata de combustibil, aceasta urmand sa fie redusa. In urma acestei masuri, cantitatea de gaz folosita de Centrala la producerea energiei termice urmeaza sa scada de la circa 32.000 mc/h la 20.000 mc/h.

„In cazul in care aceasta cantitate ne va fi asigurata, nu vom avea probleme deosebite din acest punct de vedere. Pe timpul iernii pot sa apara oricand probleme, generate de temperaturile scazute, presiunea fiind posibil sa scada pana aproape de zero la mai putin de – 10 – 15 xC”, a mentionat Radu Luca, purtator de cuvant in cadrul Filialei Electrocentrale Iasi. Marin Aparaschivei, inginer sef in cadrul Sucursalei de Distributie a Gazului Metan „Moldova Nord”, a precizat ca presiunea in sistem este normala, in cursul zilei de ieri fiind alimentati toti consumatorii. „In caz de scadere a presiunii, asa cum s-a mai intamplat in aceasta iarna, avem pregatit un program de actiune. In conformitate cu acesta, urmeaza sa fie redusa sau intrerupta alimentarea cu combustibil a marilor agenti economici industriali si a CET – ului, astfel incat populatia sa nu fie afectata de criza”, a mentionat Marin Aparaschivei.

Pe de alta parte, stocurile de pacura de la CET au inceput sa creasca odata cu intrarea in tara a trenurilor incarcate cu combustibil importat din Rusia. Mentionam ca SC „Termoelectrica” SA si-a dat acordul aproape in ultima clipa, pentru reluarea aprovizionarii cu pacura a municipiului Iasi dupa ce, anterior, sistase livrarile timp de aproape trei saptamini, pe motiv de neplata a combustibilului consumat.

 In acest moment, Centrala are la dispozitie 15.500 tone de pacura, din care consuma circa 800 tone/zi. „Daca in privinta combustibililor stam relativ bine, situatia incasarilor este groaznica. Primim sume nesemnificative de la Termoficare, care ne-au platit in luna ianuarie 5,2 miliarde lei, dintr-o restanta de 66,5 miliarde”, a precizat Radu Luca. Prin calcularea facturii de pe luna ianuarie, debitul regiei catre furnizorul de energie termica a ajuns la 136 miliarde lei. Probleme au inceput sa apara si in relatia CET cu SC „Tepro” SA, care a fost pina acum unul dintre cei mai corecti beneficiari. „Tepro” are o datorie de circa 4 miliarde lei si reprezentantul Filialei Electrocentrale a precizat ca se pune problema sistarii furnizarii energiei, in cazul neachitarii acestei sume.loading...

Adauga un comentariu
Anunturi bzi.ro Adauga anunt gratuit