Eveniment-Social

De la 1 ianuarie 2015, procesele impotriva bancilor se judeca in complete specializate la Tribunalul Bucuresti

Publicat: 18 dec. 2014
1
Se fac eforturi sustinute din partea Tribunalului Municipiului Bucuresti (TMB) sa infiinteze aceste complete. Vom avea ore fixate pentru dosare. Procesele pe rol se muta din oficiu la noile instante. Legea 193/2000 privind clauzele abuzive din contractele incheiate intre profesionisti si consumatori este temeiul de drept pe care s-au castigat procesele impotriva bancilor in ultimii ani. Textul de lege defineste in ce fel o clauza poate fi considerata abuziva de catre instanta si organele de control, recte Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC), si in ce conditii aceasta se inlatura. Legea transpune directiva europeana 93/13/CEE si are un puternic caracter de protectie a consumatorilor.
Legea de punere in aplicare a noului Cod de procedura civila intareste si mai mult legea 193/2000 in favoarea consumatorului. Se adauga articole noi care permit ANPC ca, in cazul in care constata ca un profesionist (noul termen pentru comerciant) are clauze abuzive in contractele preformulate, sa ceara in instanta obligarea acestuia la eliminarea acestor clauze din toate contractele, fie ele in derulare. Aceasta inseamna ca acei profesionisti care de-a lungul timpului au inserat in contracte anumite clauze considerate abuzive vor trebui sa indrepte situatia pentru toti clientii afectati, fara ca acestia sa fie nevoiti sa initieze vreo proceduta juridica Prevederile normative care au intrat in vigoare la 1 octombrie spun ca cererea de chemare in judecata de depune la Tribunalul de pe raza de actiune a profesionistului, unde se judeca fondul, si se ajunge pana la Curtea de apel, in cazul in care una dintre parti ataca hotararea instantei de fond cu apel. Pentru aceste procese nu exista recurs.
De asemenea, in afara de ANPC, asociatiile pentru protectia consumatorilor (organizatii non-guvernamentale), pot, in conditiile in care au cel putin 3.000 de membri si filiale in cel putin 10 judete, sa atace in instata clauzele abuzive din contracte. Desi legea reglementeaza protectia consumatorului in cazul contractelor incheiate cu toti profesionistii (persoane fizice sau juridice autorizate), de la firmele de telefonie mobila, la cele de cablu, asigurari sau la retailerii de produse electronice, domeniul care ar putea fi afectat cel mai mult in perioada urmatoare este cel bancar.
Comunitatea bancara, prin vocea Asociatiei Romane a Bancilor, dar si prin cea a BNR, a cerut ca cele doua articole sa nu se aplice in forma votata de Parlament, prin legea 76/2012, ci a cerut cateva modificari, avand in vedere pierderile potentiale pe care le-ar putea suporta, cum ar fi judecarea acestor procese la ICCJ. Studiul de impact al BNR arata ca bancile ar putea suferi pierderi de 4,8 miliarde de lei, in cazul in care nu ar mai incasa unele venituri viitoare, si a concluzionat ca nu exista un pericol asupra stabilitatii financiare. Estimarile bancherilor, in cele mai severe conditii, arata pierderi de 24 de miliarde de lei, in cazul in care ar fi eliminate clauzele de dobanda si unele comisioane si ar fi returnate sumele incasate pana acum, potrivit unor informatii aparute in presa.
Avocat Coltuc Marius Vicentiu
www.coltuc.ro
Adauga un comentariu