Diverse

De la 1 ianuarie 2019, pungile din plastic subtire nu vor mai fi comercializate

Publicat: 20 feb. 2018

In cadrul sedintei de Senat a fost adoptat, fara amendamente, un proiect de lege prin care se interzice comercializarea pungilor de transport din plastic subtire si foarte subtire cu maner, de la 1 ianuarie 2019. Operatorii economici care nu respecta aceasta masura vor risca amenzi cuprinse intre 15.000 si 25.000 lei.

Proiectul de act normativ pentru modificarea si completarea Legii nr. 249/2015 privind modalitatea de gestionare a ambalajelor si a deseurilor de ambalaje a fost adoptat de Guvern inca din luna octombrie a anului trecut, insa pentru ca reglementarile introduse sa se aplice, acesta trebuie sa isi incheie parcursul legislativ, Camera Deputatilor fiind for decizional, dupa avizul Senatului.

De cand se aplica interdictia si ce amenzi risca cei care nu o respecta?

Masura urmeaza sa se aplice etapizat, dupa cum urmeaza:

  • de la 1 iulie 2018 – se interzice introducerea pe piata nationala a pungilor de transport din plastic subtire si foarte subtire cu maner;
  • de la 1 ianuarie 2019 – se interzice comercializarea pungilor de transport din plastic subtire si foarte subtire cu maner.

ATENTIE! Interdictia vizeaza exclusiv pungile de transport din plastic cu maner, nu si cele fara maner.

Potrivit initiativei legislative, nerespectarea acestor noi reguli se sanctioneaza cu amenda de la 15.000 lei la 25.000 lei. Masurile adoptate transpun prevederile Directivei 2015/720/UE a Parlamentului European si a Consiliului din 29 aprilie 2015 de modificare a Directivei 94/62/CE in ceea ce priveste reducerea consumului de pungi de transport din plastic subtire.

Alte reglementari

Potrivit proiectului de lege, autoritatea publica centrala pentru protectia mediului, prin unitatile subordonate, precum si autoritatile executive ale unitatilor administrativ-teritoriale promoveaza campanii de informare si educare a publicului si a operatorilor economici privind:

  • sistemele de returnare, colectare si valorificare a ambalajelor si a deseurilor de ambalaje care le sunt disponibile;
  • contributia lor la refolosirea, valorificarea si reciclarea ambalajelor si a deseurilor de ambalaje;
  • sensul marcajelor de pe ambalajele existente pe piata;
  • elementele corespunzatoare ale planurilor de gestionare a ambalajelor si a deseurilor de ambalaje;
  • impactul daunator asupra mediului al consumului excesiv de pungi de transport din plastic subtire.


loading...

Adauga un comentariu